BiH

Vrijeme da BiH krene dalje

Vrijeme da BiH krene dalje
Vrijeme da BiH krene dalje

Čvrsto smo uvjereni i zajedno nastojimo da BiH jednog dana postane članica EU. To je poruka koju želimo prenijeti zajedničkom posjetom Sarajevu u ponedjeljak. Istina je da je posljednjih dana i sedmica u BiH bilo mnogo posjeta, ali ko može bolje razumjeti koliko je važna integracija BiH u EU, nego njeni susjedi? Austrija, Bugarska i Slovenija mogu nastojanja vlade i građana na putu ka reformama podržati na mnogo načina

Ključni faktori za uspješno uključenje BiH u EU su regulisanje lokalnog vlasništva i odgovornosti u donošenju odluka. Ako država želi biti vjerodostojna sagovornica EU mora biti sposobna nastupati jednoglasno. Bez odlaganja je potrebno formirati vladu sa jedinstvenom vizijom o evropskoj budućnosti države.

Nema nikakve sumnje da je Evropska unija predana kako Bosni i Hercegovini, kao cjelovitoj i potpuno neovisnoj državi, tako i pojedinačnim etničkim grupama i građanima.

U svakom slučaju, političke vođe Bosne i Hercegovine moraju ujediniti svoje politike, odrediti prioritetne zadatke i utvrditi jasan vremenski okvir za njihovu realizaciju. Njihova nastojanja moraju biti usmjerena ka realizaciji ciljeva, povezanim sa približavanjem EU, koja će biti od koristi svim građanima Bosne i Hercegovine, dakle, ka privredi, zapošljavanju, pravnoj državi, školovanju i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Razdvajajući nacionalizam i negativna retorika su u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i Bosni i Hercegovini neće biti od koristi na njenom putu do Evrope.

Evropska unija će i dalje nastojati da ispoštuje svoj dio dogovora i time što će ojačati svoju ulogu i povećati svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini. Evropska unija je najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine i sudeći po iskustvima dosadašnjih proširenja, privredna saradnja i direktna ulaganja iz inostranstva će se znatno povećati približavanjem BiH članstvu u Evropskoj uniji. Daljim prisustvom jedinica EUFOR-a i EUPM-a Evropska unija će nastaviti sa ulaganjem u sigurnost i stabilnost BiH.

Bosna i Hercegovina ne smije gubiti vrijeme. Političku situaciju je potrebno pomjeriti s mrtve tačke, a BiH mora ispuniti obaveze koje su joj zadate Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ukjučujući i sprovođenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Među prioritetne zadatke BiH mora uvrstiti i popis stanovništva i domaćinstava, koji je potreban za efektivno privredno i socijalno planiranje. Uz to su neophodne i privredne reforme, koje će Bosnu i Hercegovinu izbaviti iz recesije i poboljšati kvalitet života njenih građana. Na osnovu navedenog pozdravili bismo kada bi BiH uložila zahtjev za članstvo u EU još prije kraja ove godine.

Ohrabrujuće je da države zapadnog Balkana napreduju na svom evropskom putu. Hrvatska će uskoro okončati pristupne pregovore, Crna Gora je postala kandidat za članstvo, Srbija je predala zahtjev za članstvo i upitnik o reformama Evropskoj komisiji. S obzirom na to moglo bi se desiti da Bosna i Hercegovina zaostane. Napredak je svakako moguće postići: ispunjavanjem uslova za liberalizaciju viznog režima vlasti u BiH su dokazale da tamo gdje postoji politička volja moguća je i saglasnost.

Očekujemo da će se Bosna i Hercegovina i dalje aktivno zauzimati za stabilnost regije, iskreno pomirenje i dobrosusjedske odnose, te da će se sa svojom prošlošću suočiti uz pomoć dijaloga i saradnje. U tome, po našem mišljenju, ključnu ulogu imaju obrazovanje, društveni razvoj i kulturna razmjena. Finansijski instrumenti EU, npr. pretpristupna pomoć (IPA), su dobra prilika za dalje jačanje prekogranične saradnje u cilju povećanja teritorijalne povezanosti susjednih regija.

Bliska budućnost građana Bosne i Hercegovine zavisi od političke volje i hrabrosti njihovih vođa, koje su potrebne za prekid političkog zastoja i za sprovođenje preostalih reformi. Kao dobri susjedi i prijatelji Bosne i Hercegovine spremni smo je podržati na njenom teškom, ali i truda vrijednom evropskom putovanju.

(Autori su šefovi diplomatija Slovenije, Austije i Bugarske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije