Novosti

Akcije Fijat Krajslera od danas na Njujorškoj berzi

Akcije Fijat Krajslera od danas na Njujorškoj berzi
Akcije Fijat Krajslera od danas na Njujorškoj berzi

DETROIT - Akcije italijanske automobilske grupacije Fijat Krajsler Automobili od danas se prodaju na Njujorškoj berzi, jer nedavno ujedinjena kompanija nastoji da podigne svoj ugled i pruži američkim investitorima priliku da dođu u posjed djelića Krajslera.

Vrijednost akcija nove kompanije, kojima će se na Njujorškoj berzi trgovati pod oznakom FCA, biće oko 8,90 dolara, a dionicama će se takođe trgovati na Milanskoj berzi, prenosi agencija AP.

Kako ocjenjuje AP, Krajsler je sada profitabilna kompanija zahvaljujući oporavku prodaje u SAD i pet godina pošto je prošao kroz bankrot i došao u vlasništvo Fijata.

Kompanija Fijat Krajsler je sedmi najveći proizvođač automobila u svijetu, a izvršni direktor kompanije Serđo Markione želi da kroz nedavno udruživanje konsoliduje troškove i tehnologiju kako bi se nadmetao sa velikim svjetskim proizvođačima automobila.

Fijat Krajsler ima ambiciozan cilj, a to je povećanje prodaje za 60 odsto na preko sedam miliona automobila i kamiona do 2018. godine. Udruženim snagama, ove dvije kompanije su prošle godine prodale 4,4 miliona automobila i kamiona, u poređenju sa 6,3 miliona vozila koliko je prodao američki rival Ford. Tojota je prošle godine bila svjetski lider, uz prodaju od 9,98 miliona automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije