Novosti

Alfa razvija novi Spider bez pomoći Mazde

Alfa razvija novi Spider bez pomoći Mazde
Alfa razvija novi Spider bez pomoći Mazde

Dugo očekivani Alfin roudster neće biti baziran na platformi nove Mazde MX-5, kako je ranije najavljeno, potvrdio je jedan od čelnika FIAT.

Ispostavilo se da su glasine koje su se pojavile u aprilu istinite i da će Alfa Romeo samostalno nastaviti rad na novom Spideru.

Mazda i FIAT najavili su još 2012. saradnju na proizvodnji dva srodna sportska modela sa otvorenim krovom, koji bi se proizvodili pod amblemima marki Alfa Romeo i Mazda, piše B92.

Prvobitno je planirano da se oba automobila izrađuju u Japanu, a da svaki od proizvođača u svoj model ugrađuje sopstvenu pogonsku jedinicu.

U međuvremenu, Mazda je predstavila novi MX-5, a iz FIAT-a je stigla potvrda da će italijanski proizvođač nastaviti samostalno rad na svom roudsteru.

"Budući Alfa Romeo Spider neće koristiti Mazdinu osnovu već našu novu platformu 'Giorgio' sa zadnjim pogonom", rekao je za magazin CAR Harald Wester, koji je u kompaniji FIAT Chrysler Automobiles (FCA) zadužen za marke Alfa Romeo i Maserati.

Projekat "Giorgio" odnosi se na novu generaciju Alfinih modela sa zadnjim pogonom, među kojima je i naslednik 159-ke, a nova platforma podržava i pogon na sva 4 točka.

FCA bi ipak mogao da iskoristi znanje Mazdinih inženjera. Nezvanično je najavljeno da bi umjesto Alfe, Mazdinu platformu mogao da upotrebi Abarth za sopstveni novi roudster.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije