Novosti

Amerikanci najčešće kradu "japance"

Amerikanci najčešće kradu "japance"
Foto: Ilustracija | Amerikanci najčešće kradu "japance"

Prema posljednjem izvještaju NICB-a (National Insurance Crime Bureau) tokom prošle godine na teritorij SAD-a ukradeno je ukupno 757.580 automobila, što je čak 50.000 više u odnosu na godinu ranije.

Najčešće se kradu japanski automobili, i to oni starijeg datuma proizvodnje. Tako su lopovi prošle godine ukrali 50.427 Accorda. Na neslavnom drugom mjestu je još jedna Honda, manji Civic, za koju je prijavljeno 49.547 krađa. Top 5 zaokružuju pick-up modelu iz Forda i GM-a, te još jedan Japanac, Toyota Camry. Ovdje svakako vrijedi istaći kako se najčešće kradu primjerci s kraja 1990-tih, prije svega jer u pravilu nemaju ugrađenu protuprovalnu zaštitu.

Toyotino ime spominje se i u konkurenciji broja krađa novih automobila. Camry je izuzetno tražena roba, pa je tokom 2016. godine ukradeno 1.116 primjeraka proizvedenih iste godine. Slijedi ju Nissan Altima (1.063) i Toyota Corolla (963). "Najpopularniji" američki model među kradljivcima je Dodge Charger. Ukradeno je 945 proizvedenih 2016. godine.

Još uvijek brojni Amerikanci ne koriste protivprovalne sisteme, pa čak ni ne zaključavaju automobile, broj krađa je posljednje dvije decenije doslovno prepolovljen. Ono što je ostalo isto je da se dosta manje kradu novi automobili.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije