Novosti

Audi A1 stiže krajem ove godine

Audi A1 stiže krajem ove godine
Foto: Carscoops | Audi A1 stiže krajem ove godine

Audijev mali premijum automobil, Audi A1, se pokazao kao veoma uspješan za njemačkog proizvođača.

Iako lanisran 2010. godine, predstavlja jaku konkurenciju modelima koji su jeftiniji od njega, poput VW Polo i hečbeka sa petoro vrata kompanije MINI.

Međutim, došlo je vrijeme za njegovu zamjenu, a na našu sreću, na internetu su se pojavile špijunske fotografije nove generacije, bez imalo kamuflaže. Pa da vidimo šta će nam novo donijeti nova generacija modela Audi A1, koja bi trebalo da bude predstavljena u narednim mjesecima.

Prvi utisci su da će novi A1 imati nešto oštrije crte i agresivniji dizajn od svog prethodnika. Dizajn prednjeg dijela automobila je u skladu sa trenutnim dizajnerskim pravcem kompanije iz Ingloštada, koji podrazumijeva veliku masku (rešetku) i uske farove, jasne detalje i velike usisnike za vazduh (na modelima koji nose oznaku „S“).

Posmatrano sa strane vidimo nešto kraće stubove, suptilne prepuste karoserije ispred prednjih i iza zadnjih točkova. Na zadnjem dijelu vidimo branik koji podsjeća na one sa modela Honda Jazz, i svjetlosne jedinice sa LED tehnologijom.

Za razliku od ternutnog modela, koji se prodaje u verzijama sa tri i sa pet vrata, kruže glasine da će nova generacija biti dostupna samo u Sportback verziji sa pet vrata.

Jedna od slabosti trenutnog modela jeste mali prostor na zadnjoj klupi. Na sreću, izgleda da su kritike doprle do dizajnera i inženjera komapnije Audi, te će taj problem na novoj generaciji biti riješen.

Naime, novi Audi A1 će biti baziran na modularnoj MQB platformi koju će deliti sa novom generacijom modela VW Polo. Nova generacija modela Audi A1 će porasti u dimenzijama, ali će biti i kruća, čime će biti unaprijeđeno njegovo upravljanje.

Kada je riječ o enterijeru, očekuje se da materijal od kojeg bude izrađena kabina bude nešto boljeg kvaliteta nego na trenutnoj generaciji. U kabini će se naći ekran virtuelnog kokpita, 4G LTE konekcija, Android Auto i Apple CarPlay. Tu su naravno i sistemi za asistenciju vozaču poput autnomnog kočenja u hitnim slučajevima sa detekcijom pješaka, adaptivna kontrola krstarenja, asistencija pri parkiranju vozila, sistem za nadgledanje mrtvih uglova i upozorenje na saobraćaj iza vozila.

Očekuje se da u ponudi nađe paleta agregata sa turbo punjačima.

Uvodni model će ispod haube posedovati trocilindarski TFSI agregat radne zapremine jednog litra, sa turbo punjačem, koji razvija do 113 konjskih snaga. U ponudi će biti i četvorocilindarski agregat sa turbo punjačem radne zapremine 1,5 litara koji razvija 148 konjskih snaga.

Međutim za one koji žele bolje performanse, Audi je spremio S1 verziju svog novog modela, koja će posjedovati četvorocilindarski agregat radne zapremine dva litara koji će razvijati i do 250 konjskih snaga.

Postoje glasine da se u ponudi neće naći i dizel pogonska jedincia radne zapremine 1,6 litara zbog sve manje prodaje vozila sa dizel agregatima. Međutim, postoji mogućnost da njegovo mjesto zauzme agregat na prirodni gas ili neka vrsta elektrifikovanog pogonskog sklopa.

Bez obzira na to koji agregat odaberu kupci, on će biti povezan sa sedmostepenim „S tronic“ automatskim mjenjačem ili sa šestostepenom manuelnom transmisijom. Snaga će se preko jednog od ovih mjenjača slati samo prednjim točkovima. Postoje glasine da će kao opcija biti dostupno i upravljanje na svim točkovima.

Naime, A1 je jedini automobil u luksuznom supermini segmentu. Ni Mercedes, ni BMW (izuzev modela kompanije MINI), nemaju predstavnika u tom segmentu. Međutim, ne treba odmah otpisati konkurenciju koju čine automobili ostalih proizvođača, odnosno modeli poput Citroen DS 3, Alfa Romeo MiTo, Seat Ibiza, Ford Fiesta Vignale i naravno Volkswagen Polo.

Očekuje se da nova generacija modela A1 bude zvanično predstavljena krajem ove godine, najvjerovatnije na Sajmu automobila u Parizu koji kapije za posjetioce otvara u oktobru.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije