Novosti

Audi A8 će biti posljednji automobil sa W12 agregatom

Audi A8 će biti posljednji automobil sa W12 agregatom
Foto: N.N. | Audi A8 će biti poslednji automobil sa W12 agregatom

Audi je, sada već davne, 2001. godine premijerno predstavio model A8 sa W12 agregatom. Sada se čini da će životni vijek tog motora završiti sa istim modelom sa kojim je i počeo.

Naime, šef tehničkog razvoja kompanije Audi, Piter Mertens je na jednom intervjuu tokom ženevskog sajma automobila otkrio informaciju da će novi A8 biti posljednji model koji će dobiti W12 agregat. Mertens je naveo da „još uvijek postoje klijenti koji žele agregat sa 12 cilindara, koji su njime zadovoljni i koji će to što žele i dobiti. Međutim, to će biti posljednji put da se W12 nađe u nekom od naših automobila“.

Kompanija Bentley će nastaviti da prodaje W12 agregat, iako je Audi odlučio da on nije vrijedan truda. Još uvijek nema informacija o tome koliko je A8 modela sa W12 agregatom prodala kompanija Audi, ali s obzirom na njihovu odluku moramo da pretpostavimo da je riječ o zaista malom broju.

Takođe, predstavnici brenda iz Ingloštada nisu otkrili puno detalja o novom A8 W12 modelu za 2019. godinu, ali se pretpostavlja da će automobil razvijati 585 konjskih snaga. To je neznatno manje od izlazne snage koju proizvodi ovaj agregat u modelu Bentley Continental GT (626 „konja“ i 900 Nm obrtnog momenta).

U svakom slučaju, to je više nego što proizvodi model A8 55 TFSI koji posjeduje trolitarski V6 agregat sa turbo punjačem koji proizvodi 335 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta. Ova kombinacija modelu A8 L omogućava da od 0 do 100 km7h ubrzava za 5,7 sekundi i da postigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.

S obzirom da je najavljeno da će W12 agregat ispasti iz Audijeve ponude, moguće je da je riječ samo o jednom od nekoliko agregata koji će doživeti sličnu sudbinu. Mertens je naveo da bi preusmjeravanje fokusa na elektrifikaciju moglo da navede VW grupaciju da smanji paletu motora koju ima u ponudi.

Jedan od motora koji bi mogao da se ukine jeste i atmosferski V10 radne zapremine 5,2 litara koji se nalazi u modelu R8, koji neće doživjeti svoju novu generaciju.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije