Novosti

Australijski policajci se pohvalili novim patrolnim vozilom iz AMG ergele

Australijski policajci se pohvalili novim patrolnim vozilom iz AMG ergele
Australijski policajci se pohvalili novim patrolnim vozilom iz AMG ergele

Nakon policijskih snaga Dubaija i Abu Dabija, koji pažnju privlače svojim skupocjenim superautomobilima, i njihove kolege iz Australije sve češće dobijaju medijski prostor zahvaljujući novim atraktivnim patrolnim vozilima.

Ipak, cilj nije samopromocija, već ukazivanje na potrebu za povećanjem bezbjednosti saobraćaja u toj zemlji.

Ovog puta u garažu snaga reda australijske savezne države Viktorija stigao je policijski Mercedes-AMG E43.

Moćnu limuzini ustupio im je njemački proizvođač na godinu dana, a ona će u voznom parku zamijeniti atraktivni Mercedes-AMG GLE63 Coupe, koji je policajcima bio na raspolaganju prethodnih 12 meseci.

Mercedes-AMG E43 zadržao eleganciju standardne E klase, uz adrenalinsku injekciju u vidu 3.0 litarskog bi-turbo V6 motora sa 401 ks i 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnog od 2.500 o/min.

Automobil ima 4Matic pogon na sva četiri točka, a snaga se prenosi pomoću 9G-Tronic automatskog mjenjača. Od 0 do 100 km/h ovaj model ubrzava za 4,6 s, dok je maksimalna brzina fabrički ograničena na 250 km/h.

Ako ste pomilsili da je osnovna namjena jednog ovakvog vozila da juri za onima koji prekrše zakon na australijskim putevima, prevarli ste se.

S obzirom na to da je automobil "nakrcan" najsavremenijim sistemima aktivne bezbjednosti, uključujući i tehnologiju djelimičnog auto-pilota, on će poslužiti u marketinške svrhe kako bi se učesnicima u saobraćaju ukazalo na to koliko su savremeni modeli sigurniji od vozila od prije 10-ak i više godina.

"Statistika pokazuje da 3 od 4 osobe koje poginu na putevima, nastradaju kao vozači ili putnici u vozilima koja su starija od 10 godina", ukazuju u policiji države Viktorija.

"Zato apelujemo na građane da uvijek kada to mogu zamijene svoj stari automobil novim, jer je on znatno bezbjedniji. To treba posmatrati kao investiciju u sopstvenu bezbjednost i bezbjednost svoje porodice", kažu u policiji ove australijske državi.

(NN, b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije