Novosti

Austrija: Osiguranje kola zavisi od stila vožnje

Austrija: Osiguranje kola zavisi od stila vožnje
Austrija: Osiguranje kola zavisi od stila vožnje

Austrijska osiguranja se polako pripremaju za uvođenje takozvanih "telematik tarifa" u automobilsko osiguranje, koje će podrazumjevati tehničku registraciju ponašanja vozača prilikom vožnje, što će se uzimati u obzir prilikom obračunavanja premije.

Kako je potvrđeno austrijskim medijima, osiguravajuća kuća Unilja priprema "telematik tarifu", koju bi mogla da uvede tokom naredne godine. Druge velike osiguravajuća kuća Generali , Allianz i Wiener Stadtcische ne žele da uvedu još takve tarife i posmatraju tržište.

U drugim evropskim zemljama su takve tarife "Plati kako voziš" već ustaljene. U Njemačkoj velike osiguravajuće kuće HUK-Coburg i Allianz rade sa oko 18 miliona klijenata na uvođenju ovog sistema.

U osiguranju Unilja planirana "telematik tarifa" se bazira na produktu SafeLine iz 2007. godine kojim klijenti već imaju telematik kutiju u automobilu ili aplikaciju za pametni telefon. Uređaj na primjer uz pomoć senzora prepoznaje situacije nastajanja nezgode i prijavljuje ih centrali za hitne pozive. Dodatno postoji i dugme za hitne situacije i ukoliko je auto ukraden može da bude lociran.

Oni koji malo voze svoj automobil na ovaj način mogu da uštede i do 25 procenata premije. Prema podacima ove osiguravajuće kuće, oko 50.000 osiguranika koristi produkt SafeLine što je oko 10 procenata potencijalnih korisnika.

Kada je riječ o zaštiti podataka, biće snimani kilometri vožnje ali ne i koji je auto-put u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije