Novosti

Automobili su Putinov kec iz rukava

Automobili su  Putinov kec iz rukava
Automobili su Putinov kec iz rukava

Rusija bi, nakon zabrane uvoza hrane sa Zapada, mogla da uvede i blokadu za automobile.

Njemački i francuski auto-giganti imaju najviše razloga za brigu zbog ove prijetnje Moskve. Prema pisanju lista „Vedomosti“, ruskog projekta „Fajnenšel tajmsa“ i „Volstrit džornala“, opcija zabrane uvoza automobila bila bi moguća ukoliko Amerika i njeni evropski saveznici krenu s još jačim sankcijama protiv Rusije. U prvoj polovini ove godine 27 odsto automobila na rusko tržište stiglo je iz uvoza, kao i 46 odsto kamiona i 13 odsto autobusa, a među prvih deset najprodavanijih brendova polovina su evropske i američke firme, prenosi Blic.

Francuski „Reno“ drugi je po prodaji u Rusiji, iza neprikosnovene domaće „Lade“ pa bi ovo bio težak udarac i za anemičnu privredu Francuske, koja je stagnirala u drugom kvartalu ove godine. Međutim, tu se radi prije svega o ekonomičnom modelu „logan“, koji je jedini evropski auto među pet najprodavanijih modela na ruskom tržištu. Finansijski bi još veće posledice mogli da osjete njemački proizvođači luksuznih automobila, a s njima i njemačka privreda koja je u istom kvartalu zabilježila neočekivani minus.

Prema podacima Udruženja evropskog biznisa (AEB), „Mercedes-Benz“ je u 2013. u Rusiji prodao 44.376 vozila, što je za 19 odsto više u odnosu na godinu prije, pa je jasno zašto gigantu iz Štutgarta nikako ne bi odgovarao novi talas ruskih sankcija. Jerg Šrajber iz Komiteta proizvođača automobila AEB-a kaže za „Dojče vele“ da su veoma zabrinuti zbog vijesti iz Rusije.

- Nadamo se da će Rusija dva puta razmisliti prije preduzimanja takvih mjera pošto bi one naškodile proizvođačima - navodi Šrajber.

Prema njemačkim medijima, ruski premijer Dmitri Medvedev već je izdao dekret o drastičnom smanjenju uvoza zapadnih limuzina za potrebe visokih vladinih službenika. Njemačka je od početka krize u Ukrajini, koja je i donijela tri talasa zapadnih sankcija i ruski protivodgovor, igrala oprezno s Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, ne ističući se u povicima za kažnjavanje. Ipak, kancelarka Angela Merkel je za poslednju „treću fazu“ dobila dozvolu njemačkih industrijalaca, što bi sada moglo da im se obije o glavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije