Novosti

Avtovaz gasi 25.000 radnih mjesta

 Avtovaz gasi 25.000 radnih mjesta
Avtovaz gasi 25.000 radnih mjesta

MOSKVA/PARIZ - Ruska automobilska kompanija Avtovaz, koju kontroliše alijansa Reno-Nisan, planira da do 2020. godine smanji broj zaposlenih sa sadašnjih 55 hiljada na 30 hiljada.

U junu je ovaj ruski proizvođač objavio da će broj zaposlenih na kraju 2014. pasti na 53 hiljade, ali prema novijim informacijama do kojih je došao list Eko, u ovoj godini moglo bi biti izbrisano 13 hiljada radnih mjesta.

Finansijski direktor Avtovaza, Evgeni Bilinin, potvrdio je za ovaj francuski list da kompanija planira da do 2020. ugasi 25 hiljada radnih mjesta kako bi povratila konkurentnost, što predstavlja prioritet. 

Isti izvor navodi da Avtovaz, koji je neprekosnoveni lider na ruskom tržištu automobila, uz udio od 15,6 odsto, trpi od usporavanja ruskog tržišta vozila. Za sedam mjeseci broj prodatih novih automobila na ruskom tržištu pao je 9,9 odsto, za Avtovaz 16 odsto. 

Kompanija je najavila i da će u narednim mjesecima smanjiti proizvodnju vozila "lada" da bi se redukovale zalihe. 

Kako prenosi Figaro, poteškoće na ruskom tržištu automobila pogađaju i Reno koji je treća kompanija na ovom tržištu, uz udio od osam odsto.  Zajedno, Avtovaz i Reno prodaju 23,4 odsto svih vozila u Rusiji.

To je svakako mnogo, ističu u Renou, ali manje nego prošlih godina. U 2012. dva partnera držala su 24,8 odsto tržišta. 

Ipak, francuski proizvođač Reno neće smanjiti svoje prisustvo u Rusiji, uvjeren da to tržište ima budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije