Novosti

BMW 325i Allrad E30: tri decenije 4×4 pogona

BMW 325i Allrad E30: tri decenije 4×4 pogona
BMW 325i Allrad E30: tri decenije 4×4 pogona

BMW 325iX Allrad E30 slavi tri decenije od ugradnje prvog 4x4 pogona u jedan model bavarske kompanije

Uklanjanje tabua za njemački BMW počelo je prije tačno trideset godina. Do tada se grijehom smatralo uvođenje pogona na sva četiri točka, s obzirom da je zadnji pogon bio neprikosnoven.

Zapravo, grijeh je bilo sve drugo osim zadnjeg pogona. Uvođenjem modela “325iX” reakcije ljubitelja brenda su bile slične današnjim na pojavu “serije 2 aktiv turer” koja ima prednji pogon.

Premijera “325i Allrad” kako su ga tada nazivali bila je 1985. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Auto se, osim po znaku, na prvi pogled ni po čemu nije razlikovao od standardne “trojke E30”.

Glavni deo mehanike 4×4 pogona nalazio se pozadi. Na prednje točkove slao je 37 a na zadnje 63 posto snage. Uvođenjem pogona na sva četiri točka BMW je u to vrijeme reklamirao i poboljšane vozne karakteristike i generalno, upravljanje.

“X” oznaka je sporo prelazila na ostale modele ali je popularnost ovog sistema vremenom rasla, tako da danas ukupno 12 modela BMW-a ima pogon na sva četiri točka a svaki treći prodati “BMW” ima upravo oznaku “X”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije