Novosti

BMW 520d EfficientDynamics

BMW 520d EfficientDynamics
BMW 520d EfficientDynamics

Mada praktično izgleda kao i ostali modeli serije 5, BMW 520d EfficientDynamics akcenat stavlja na izvjesne specifikacije. Naravno, jasno je da se radi o štedljivosti, a ovaj model na tom planu prednjači kada su modeli bez elektro asistencije u pitanju.

On troši između 3,9 i 4,3 l evro dizela na 100 kilometara, uz odgovarajuću emisiju CO2, koja varira od 102 do 114 g/km. Ove brojke su bazirane na NEDC standardu, koji je poznat po tome što malo „pretjeruje“, tako da u realnosti treba očekivati ipak nešto više vrijednosti.

Poređenja radi, 520e „plug-in“ hibrid troši u proseku 2 litre benzina na 100 kilometara i emituje 46 g/km CO2. Elektrifikovana verzija je takođe značajno brža u sprintu – 6,2 sekunde do 100 km/h (520d 7,5 sekundi). Maksimalna brzina oba modela je identična i iznosi 235 km/h.

Ekonomična serija 5 ispod haube ima 2,0-litarski turbo dizel sa 190 ks i 400 Nm, uparen sa osmostepenom Steptronic transmisijom. Niža potrošnja goriva je omogućena prebacivanjem na CLAR platformu, koja je skresala dobar dio suvišne mase. Takođe, SCR katalizator sa AdBlue tečnošću je dodatno popravio efikasnost.

Mada cjenovna lista za 520d EfficientDynamics još uvijek nije objavljena, za očekivati je da krene od pedesetak hiljada evra. Prodaja startuje u martu, kada će takođe biti lansirani i M550i xDrive i 530e „plug-in“ hibrid. U drugoj polovini godine se očekuje dolazak M5 perjanice, koju ćemo vjerovatno vidjeti u Frankfurtu.

(NN, vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije