Novosti

BMW M550d xDrive najjača dizel “petica” ikada

BMW M550d xDrive  najjača dizel “petica” ikada
BMW M550d xDrive najjača dizel “petica” ikada

Šest cilindara, četiri turbine i 400 "konja", karakteristike su najjačeg šestocilindričnog dizelaša na svijetu. Ovaj motor nalazi se pod haubom modela BMW M550d xDrive

Dizelaši su na pragu istrebljenja u sve većem broju zemalja ali ne i u Bavarskoj. Poslije modela “BMW M550i xDrive”, BMW je predstavio dizel verziju najbrže “petice”.

Kuriozitet je to što auto pokreće najjači šestocilindrični dizelaš ne samo BMW-a, već i u svijetu! Uz pomoć četiri turbine, 3,0 litarska mašina isporučuje 400 “konja” pri 4400 obrtaja u minuti i maksimalni obrtni moment od čak 760 njutn-metara dostupnih pri 2000 obrtaja.

Zanimljivo je da je vozaču pri hiljadu obrtaja dostupno već 450 Nm, što je zaista rezultat kojim malo ko može da se pohvali. Sva ta snaga se isporučuje na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog mjenjača.

Maksimalna brzina je, naravno, ograničena na 250 km/h, dok je iz stanja mirovanaj do 100 km/h limuzini potrebno 4,4 sekunde a karavanu dvije desetinke više.

Praktično sve performanse su unapređene u odnosu na prethodnu generaciju modela “BMW M550d xDrive”. Snaga je veća za 19 “konja”, maksimalni obrtni moment za 20 Nm, a ubrzanja su bolja za 0,3 sekunde.

Pri svemu tome, potrošnja je smanjena za 0,4 l/100 km i sada u prosjeku iznosi 5,9 l/100 km za sedan.

Ogibljenje je, kao i u slučaju benzinca, spušteno za 10 milimetara, a tu si i M “devetnaestice”, kao i “integral aktiv stiring sistem” (Integral Active Steering), odnosno sistem upravljanja i preko zadnjih točkova.

Prodaja limuzine “M550d xDrive” počinje na ljeto, dok će se karavan pojaviti na tržištu krajem godine.

(NN/magazinauto.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije