Novosti

BMW obećava – 700 km na struju do 2021.

BMW obećava – 700 km na struju do 2021.
Foto: N.N. | BMW obećava – 700 km na struju do 2021.

BMW predstavio je dio svog plana za naredne godine, a fokus bavarskog premijum proizvođača su autonomna tehnologija i električna vozila (EV).

Kompanija iz Minhena je najavila 25 različitih hirbidnih i EV vozila do 2025. godine. Prvi sljedeći novi EV model biće potpuno električni iX3 krosover koji će se na tržištu naći 2020.

Do 2021. BMW obećava tehnologiju koja će omogućiti EV vozilu domet od 700 kilometara sa samo jednim punjenjem baterija. Takođe, najavljuje da će hibridne verzije samo na električni pogon moći da pređu 100 km.

Najavljen je i dolazak od ranije planiranog električnog Minija, kao i produkcijsku verziju koncepta i Vision Dynamics, koji predstavlja evoluciju koncepta Vision Next 100 koji je BMW napravio tokom obilježavanja 100. godišnjice postojanja.

Poznato je da će produkcijska verzija nositi naziv i4, ali BMW nije otkrio kada će se pojaviti na tržištu. Prilikom predstavljanja koncepta Bavarci su obećali domet od 600 km, maksimalnu brzinu 195 km/h i ubrzanje 0-100 km/h za manje od četiri sekunde.

BMW je najavio još veća ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija, uključujući 700 miliona dolara u autonomna i EV vozila. Ukupna ulaganja bi mogla da premaše 7 milijardi evra.

Kompanija je svjesna rizika koji može da utiče na profit, ali direktor finansija Nikolas Peter ističe da je "strategija vođena željom za dugugodišnjom održivom profitabilnošću".

Vidjećemo da li će to biti vrijedno rizika, posebno što je BMW ranije kao jedan od ciljeva istakao svrgavanje najvećeg konkurenta Mercedes-Benza sa trona u prodaji luksuznih vozila do 2020.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije