Novosti

BMW ove godine predstavlja prototip samovozećeg automobila

BMW ove godine predstavlja prototip samovozećeg automobila
BMW ove godine predstavlja prototip samovozećeg automobila

Njemački automobilski div BMW i američka kompanija Intel sklopili su sporazum s firmom "Mobileye" o razvoju autonomnih vozila, koji će moći sigurno i sami voziti po svim cestama. U BMW-u se nadaju da će ova saradnja dovesti do proizvodnje samovozećih automobila kroz pet godina.

Partneri bi u narednom periodu trebalo da rade razvoju kompjutera i senzora koji će postupeno smanjivati ulogu koju ljudi imaju u upravljanju automobilom. Konačni cilj je samovozeći automobil.

Naravno, u pomenutim kompanijama ističu dasu ubijeđeni da će ova tehnologija, za autonomnu vožnju, učiniti putovanja bezbjednijim i jednostavnijim, a rezultate svojih istraživanja podijeliće s drugim proizvođačima automobila i tehnološkim kompanijama kako bi se standardizovale tehnologije u ovakvim vozilima.

Fokus će na početku biti usmjeren na prototip koji bi BMW mogao predstaviti već ove godine pod imenom "iNext", kao i na liniju njihovih električnih vozila s istim predznakom. BMW je već prikazao vozila koja imaju autonomne sisteme, a u Kini rade s "Baiduom" na vozilu za to tržište, piše BBC.

Svoju saradnju ove kompanije najavile su u vrijeme kad je u SAD-u pokrenuta istraga oko automobilske nesreće u kojoj je poginuo vozač Teslinog Modela S koji se sudario s prikolicom na autoputu - dok je auto bio na autopilotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije