Novosti

BMW preduhitrio Audi

BMW preduhitrio Audi
BMW preduhitrio Audi

Vozači novog BMW-ovog modela i8 prvi će izaći na put "naoružani" laserskim farovima.

Na ekskluzivnoj ceremoniji u Minhenu, osmoro prvih srećnika je dobilo ključeve svojih i8, a BMW je postao prvi proizvođač automobila koji je izbacio vozilo s laserima, piše B92.

Iz BMW-a su najavili da će to učiniti u avgustu, ali nakon što je Audi "zaprijetio" da će specijalna verzija R8 LMX izaći na drumove već prvih ljetnih dana, njihovi rivali su požurili s laserskom tehnologijom.

BMW ističe da, u poređenju sa LED farovima, laserski troše 30 odsto manje energije i znatno bolje osvjetljavaju put. Ako se koristi za duga svjetla, laserska tehnologija omogućava osvjetljavanje puta i do 600 metara ispred vozila, što je dva puta više u odnosu na domet LED dugih svjetala.

Uz to, laserski farovi neće zaslijepljivati vozače koji svojim automobilima dolaze u susret, jer će poseban sistem koji funkcioniše zajedno sa prednjom kamerom kontrolisati svjetlosni snop.

Pored toga što su energetski efikasniji i snažniji, laserski farovi su desetak puta manji od standardnih što znači da zahtijevaju znatno manje prostora za instaliranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije