Novosti

Bentley popustio: Stiže prvi dizelaš u istoriji brenda

Bentley popustio: Stiže prvi dizelaš u istoriji brenda
Bentley popustio: Stiže prvi dizelaš u istoriji brenda

Najzad se i to dogodilo - Bentley je u svoj proizvodni program uvrstio i jedan automobil sa dizel motorom, a "čast" da bude prvi dizelaš u gami očekivano je pripala SUV modelu Bentayga.

Da ne bude bilo kakve zabune, Bentley je automobilu dodijelio oznaku Bentayga Diesel, a ispod haube se nalazi isti motor koji pogoni i Audi SQ7. Reč je o 4.0 litarskom V8 TDI agregatu koji proizvodi 435 ks (320 kW) pri 3.750 o/min i 900 Nm dostupnih već od 1.000 o/min.

Čak su i podaci o ubrzanju preslikani sa modela SQ7, pa Bentayga Diesel od 0 do 100 km/h stiže za 4,8 s. Međutim, maksimalna brzina je, za razliku od Audijevog SUV-a gde je ograničena na 250 km/h, ovde limitirana na 270 na sat. Osim toga, Bentley je za prenos snage na sva 4 točka iskoristio isti ZF osmobrzinski automatik koji se ugrađuje u SQ7.

Ako se pitate koliko košta ovaj SUV, s obzirom da je u velikoj mjeri zasnovan na Audijevom modelu, početna cijena u Velikoj Britaniji iznosiće 135.800 funti - što je gotovo dvostruko više od pomenutog SQ7 koji može da se nabavi za 70.000 funti - a prodaja počinje do kraja 2016. godine.

Inače, Bentley je još jedan od proizvođača koji će preskočiti ovogodišnji auto-salon u Parizu, pa posetioci sajma neće imati priliku da uživo vide ovaj automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije