Novosti

Biciklistima uskoro neće biti potrebna pumpa

Biciklistima uskoro neće biti potrebna pumpa
Biciklistima uskoro neće biti potrebna pumpa

Proizvođač pneumatika, Bridgestone, razvio je "bezvazdušnu" biciklističku gumu koja je konstruisana tako da neće moći da se se probuši.

Koliko puta ste morali da prekinete vožnju bicikla zbog probušene gume i da nastavite dalje pješice, gurajući svoj dvotočkaš pored sebe do prvog majstora?

Ako ove revolucionarne gume, koje je konstruisao Bridgestone nađu primenu u industriji proizvodnje bicikala, muke rekreativaca i onih koji ovu vrstu vozila koriste kao svakodnevno prevozno sredstvo mogle bi da postanu prošlost.

Kompanije kao što su Michelin i Bridgestone već godinama rade na gumama kod kojih, umjesto vazduha, sama konstrukcija služi za amortizaciju pri kontaktu sa putnom podlogom.

Sila pritiska vozila na površinu prenosi se na savitljive poliuretanske krakove, pa se guma može prilagoditi neravninama i izbočinama na putu zbog čega je naročito pogodna za terensku vožnju.

Ova vrsta guma za sada se uglavnom koristi samo na vozilima koja se kreću malim brzinama, jer su pri većim brzinama "bezvazdušne" gume previše bučne zbog vibracija koje stvaraju.

Do sada su se prototipovi ove vrste guma koristili uglavnom na terenskim ATV i nekim vojnim vozilima, ili na kosilicama za travu, malim traktorima, kao i na vozilima koja se koriste u građevinarstvu ili za golf terene.

Bridgestone se nada da bi njihove "bezvazdušne" gume mogle da se nađu na produkcijskim biciklima do kraja 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije