Novosti

Britanac izumio leteći bicikl (VIDEO)

Britanac izumio leteći bicikl (VIDEO)
Britanac izumio leteći bicikl (VIDEO)

Britanski je izumitelj napravio leteći bicikl s kojim juri po zraku pomoću dva poveća properela, piše Daily Mail.

Kolin Furze kreirao je futurističko vozilo koje je sam opisao kao “najneobuzdanije vozilo koje sam ikada vozio”.

Na posljednom videu vidi se Furze kako se vozi nad poljem na svojoj neobičnoj konstrukciji, dok prijašnje snimke na njegovom YouTube kanalu pokazuju kako je napravio bicikl.

Izumitelj je napravio radeći leteći motor nakon što su mu hiljade gledalaca rekli da proba projektovati tako nešto. Pa je Furze projektovao vozilo s dva properela okrenuta prema dolje koji su spojeni na dva motora i okvir, kao i s zaštitnom ogradom koja spriječava ga propereli “usišu i sasijeku”. Motori stvaraju potisak od 70 kg svaki.

“Propereli su jaki dok su blizu tla, jer jer odguruju o zemlju, ali što su više, to im učinak postaje slabiji jer se odguruju od zraka umjesto od čvrste površine”, objašnjava izumitelj.

“Tako da će podizanje stvari postajati sve teže što se više budemo penjali. Što opet znači i kako samo vozilo treba biti što lakše.”

Okvir letjelice je ‘S’ oblika kako se ne bi vrtila u krug. Zatim su dodani samo najnužniji detalji poput ručki i elektronike potrebne za kontrolu vozila.

“Napravio sam stroj kakav ste tražili – sagradio sam nešto bez točkova, bez volana, bez kočnica. Ima samo dvije brzine a ja čak nemam ni sjedalo.”

Izumitelj je nekako naučio upravljati nezgrapnom letjelicom, koja čak nije imala ni stabilizatore zbog ograničenja težine.

Nekoliko je puta pao sa stroja, slomio properele pa čak i pokosio travu. Ali kada je usavršio vještinu vožnje, mogao je upravljati letjelicom kao da se radi o pravom letećem motoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije