Novosti

Britanci zabranili reklamu za BMW M4

Britanci zabranili reklamu za BMW M4
Britanci zabranili reklamu za BMW M4

Britanska nezavisna regulatorna organizacija, koja procjenjuje podobnost reklama i razmatra eventualne žalbe na njihov sadržaj (ASA), zabranila je emitovanje spota za sportski BMW M4 Cabrio zbog žalbe da "ohrabruje nebezbjednu vožnju".

Reklamiranje automobila je složen posao. Potrebno je udovoljiti naručiocu, smisliti dovoljno dobru ideju koja će privući pažnju gledalaca, a uz sve to treba voditi računa da reklama bude društveno prihvatljiva.

Poseban slučaj su sportski automobili čiji su glavni adut snaga i brzina. Nekada je veoma teško predvidjeti na šta će se neko požaliti u reklamnom spotu, što je na svojoj koži osjetio i BMW, kome je u Britaniji zabranjena reklama za model M4 Cabrio.

Britanska organizacija ASA, nakon primljene žalbe na spot, presudila da BMW-ova reklama nije podobna za televizijsko emitovanje. U žalbi je navedeno da je spot "društveno neodgovoran" i da "ohrabruje nebezbjednu vožnju", prenosi B92.

U reklami se naizmjenično smjenjuju kadrovi vožnje BMW-a M4 na javnom putu i trkačkoj stazi, pri čemu vozač na stazi ima trkači kombinezon i kacigu.

ASA je smatrala problematičnim to što se zbog montaže u pojedinim scenama ne može razlikovati gdje je koji snimak načinjen i da zbog toga ne postoji jasna razlika između vožnje na putu i na stazi.

BMW je u odgovoru na zabranu to negirao i rekao da u spotu postoje dvije paralelne radnje koje se "vrlo jasno razlikuju jedna od druge".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije