Novosti

Britanija najavila zabranu benzinaca i dizelaša

Britanija najavila zabranu benzinaca i dizelaša
Foto: Ilustracija | Britanija najavila zabranu benzinaca i dizelaša

Velika Britanija će od 2040. godine zabraniti prodaju novih automobila sa benzinskim i dizelskim motorima u okviru plana za njihovo uklanjanje sa puteva deset godina kasnije, izjavio je ministar za prirodnu sredinu Majkl Gouv.

Sličan plan ranije ovog mjeseca objavila je Vlada Francuske. Njemački gradovi, uključujući Štutgart i Minhen, već su saopštili da i oni razmatraju zabranjivanje upotrebe određenih dizelskih automobila.

"Danas potvrđujemo da to znači da do 2040. godine više ne treba da bude novih dizelskih ili benzinskih vozila", rekao je Gouv Radiju BBC.

Britanska Vlada izložena je pritisku da preduzme korake za smanjenje zagađenje vazduha, a u maju je sastavila nove prijedloge za uklanjanje vozila koja su najveći zagađivači.

Najave iz Britanije i Francuske vjerovatno će ubrzati pad prodaje dizelskih automobila u Evropi, koja je drugo najveće trište za ovakva vozila.

Gouv je rekao da će Vlada ubrzo uplatiti 200 miliona funti lokalnim vlastima za izradu planova o ograničavanju pristupa dizelskih vozila putevima sa najvećim zagađenjem.

Volvo je ranije ovog mjeseca postao prvi proizvođač automobila koji je odredio datum do kada će iz svoje ponude izbaciti modele opremljene samo motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Od 2019. godine, svi automobili ove marke biće električni ili hibridni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije