Novosti

CD plejeri opstaju u automobilima

CD plejeri opstaju u automobilima
CD plejeri opstaju u automobilima

Uprkos prognozama da će brzo nestati iz automobilskih kokpita i ustupiti mjesto savremenim multimedijalnim sistemima koji omogućavaju reprodukciju muzike preko USB priključka, sa SD memorijskih kartica, mobilnih uređaja i interneta, CD plejeri su i dalje neizostavni dio opreme većine novih automobila.

Baš kao što su kasetofoni opstali u automobilima još neko vrijeme nakon što je kaseta prestala da bude dominantan nosač zvuka u svijetu, ni CD plejeri neće tek tako otići u istoriju. U 2014. godini čak 83,4 odsto svih fabrički ugrađenih audio sistema u novim modelima na američkom tržištu imali su i CD plejer, objavio je WardsAuto.

Iako je u odnosu na 2005, kada je dominacija CD plejera u novim automobilima bila najveća i kada je ovaj postotak iznosio 93,7%, zabilježen pad, on nije tako veliki kao što se očekivalo.

Jedan od proizvođača audio modula koji se ugrađuju u vozila, njemački Simens, prognozirao je 2007. da će klasični CD plejeri nestati iz automobila do 2015. godine.

Mada se stvari odvijaju u tom pravcu i vlasnici novih vozila sve više prihvataju savremene tehnologije u automobilima, CD ipak neće otići sa scene tako brzo kao što se mislilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije