Novosti

Camaro: Zvijer koja se hrani Mustanzima (FOTO)

Camaro: Zvijer koja se hrani Mustanzima (FOTO)
Camaro: Zvijer koja se hrani Mustanzima (FOTO)

Prva generacija Camara predstavljena je kao zvijer koja se hrani Mustanzima i tako je rođena američka sportska ikona, vječiti rival Fordu Mustangu

U sjeni limuzina i konceptnih auta koji najavljuju budući smjer autoindustrije, na detroitskom salonu automobila predstavljena je šesta generacija Camara, kultnog američkog sportaša u najsnažnijoj SS izvedbi. Osim što su zadržali prepoznatljive konture i izgled Muscle car-a, GM-ovi inženjeri s one strane Atlantika upristojili su se i opametili kada su kad su u pitanju performanse i vozne karakteristike američkih sportskih auta. Novi model ima lakšu konstrukciju, čak 130 kilograma manju masu, a napredniji je i vješanje tipa Multi-Link sa zadnje strane, potpomognut elektroničkim dodacima.

Camaro se diči i efikasnim kočnicama, aerodinamikom i direktnim upravljačkim sistemom. Veći je i izbor motora pa osim s 2.0-litrenim turbom (275 KS) i 3,6-litrenim motorom V6 (335 KS) dostupan je i s moćnim V8 benzincem s obimom 6,3 litre. Razvija 455 KS i 455 Nm obrtnog momenta, dolazi sa šestostepenim ručnim mjenjačem ili osmostepenim automatikom s mogućnošću izmjena stepenova prenosa putem polugica iza upravljača. Snaga se prenosi preko zadnje osovine i to veoma dobro.

Do 100 km/h ubrzava za 4 sekunde, a osim 12,3 sekunda na 402 metra (četvrtina milje) impresivna je i lateralna G sila od 0,97. Po uzoru na evropske sportske aute novi Camaro dostupan je u četiri paketa opreme, deset boja karoserije, s trkačim trakama (Racing stripes), brojnim aluminijskim felnama, pa čak i dodatnim spojlerima, drukčijom maskom hladnjaka i sl. I unutrašnjost je posve nova i u skladu s modernim vremenima. Kvalitetnim materijalima, vrhunskom ergonomijom i bogatom opremom pruža visok nivo udobnosti putnicima naprijed, a zadnja sjedišta su samo za kratkotrajna putovanja.

Šesta generacija Camara dostupna je i u kabriolet verziji, čime je ponuda u cjelini upotpunjena. Najsnažniji i najopremljeniji Camaro u Americi košta 43.000 USD.

Protivotrov za Ford

Pošto je Fordov Mustang gospodario tržištem sportskih auta Chevrolet je u tajnosti pripremao auto koji bi mu bio konkurencija. Kada je bio spreman na press konferenciju pozvani su novinari najuticajnijih medija, a nastala je tada anegdota koja se i danas prepričava. U razdoblju kada još nije bilo interneta, mobitela ni digitalnih fotoaparata niko od prisutnih nije znao o kakvom je autu bila riječ, nego su bili upoznati samo s nazivom modela. Prije nego što je s auta skinuto platno, novinar je upitao šta je Camaro, a na to je dobio odgovor od tadašnjeg portparola GM-a Johna Cutteera:

Camaro je malena zla životinja koja se hrani Mustanzima.

Tako je rođena američka sportska ikona. Prve četiri generacije proizvodile su se do 2002., peta generacija ponovo je oživljena u 2009. , a šesta je uspješno započeta.

(NN, autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije