Novosti

Citroen C4 kakvog još niste vidjeli

Citroen C4 kakvog još niste vidjeli
Citroen C4 kakvog još niste vidjeli

Nakon micubišija ASX, novog japanskog kompaktnog SUV-a, koji se već prodaje na našem tržištu, stigao je i njegov francuski blizanac citroen C4 erkros.

C4 erkros djeluje privlačno i mišićavo, čvrsto stoji na podlozi, a izgledom maske i zadnjih svjetala jasno pokazuje pripadnost "Citroenovom" brendu. Kvalitet izrade je na visokom nivou. Unutrašnjost je prostrana i funkcionalna te jedino, već na prvi pogled, strši previsoka ručica mjenjača, Prostora ima više nego dovoljno, pogotovo naprijed, a i na zadnjim sjedištima, gdje se mogu smjestiti i tri osobe.

Električni servouređaj ne osigurava dobar osjećaj upravljanja i dovoljno povratnih informacija s ceste i djeluje pomalo vještački. Ali, vješanje je za pohvalu, jer pruža uvjerljiv kompromis stabilnosti i udobnosti. Sve dobiva na vrijednosti uz bogatu opremu, koja je u bila oplemenjena panoramskim krovom.

Prtljažnik od solidnih 440 litara preklapanjem zadnjih sjedišta povećava se do 1220. Dizelaš obima 1560 ccm nije rekorder po uglađenosti ali radi mirno i uvjerljivo. To potvrđuje okretni moment od 280 Nm pri 1750/min i činjenica da najveću snagu otpušta već pri 3600/min.

Premda na papiru ubrzanje do 100 km/h u 13 sekundi i najveća brzina od 180 km/h ne djeluju nešto posebno, u praksi je sve sasvim pristojno i uvjerljivo.

Mjenjač sa šest stepeni je, ako se zanemari da je ručica malo predugačka, vrlo dobar. Pri 130 km/h u šestom stepenu prenosa motor se vrti 2400/min i to je najbolje područje okretaja. Zbog toga je dizelski C4 erkros pogodan i za dužu vožnju autocestom. Motor ima samo jedno bregasto vratilo i osam ventila (prethodnik je bio 16V), što pokazuje da je manje, u stvari - više. Dobre performanse još više dolaze do izražaja uz nisku potrošnju goriva.

Na više od 250 km vožnje, u solidnom ritmu, prosjek je  5,9 litara a u umjerenoj vožnji može  se spustiti na samo pet. Zbog toga pogonska grupa zaslužuje najvišu ocjenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije