Novosti

Citroenove 3 ženevske premijere

Citroenove 3 ženevske premijere
Citroenove 3 ženevske premijere

Posjetiocima auto-salona u Ženevi "Citroen" je predstavio novu generaciju modela C1.

Osim ovog malog gradskog vozila, ljubitelji automobila mogu prvi put da vide i krosover C4 Cactus i novi "kros" model C5 CrossTourer, javlja B92.

Citroen C1, uz Toyotu Aygo i Peugeot 108, jedan je od tri modela koji su zajednički razvili "Peugeot-Citroen" i "Toyota".

U odnosu na prethodnu generaciju, novi C1 ima znatno agresivniji prednji dio, a ono što odmah upada u oči jeste neobičana konfiguracija prednjih svietlosnih grupa.

"Citroen" je nastavio da primjenjuje rješenje sa razdvojenim svjetlima, kao na novom C4 Picasso ili modelu C4 Cactus. Ipak, po rješenju farova, C1 je zbog kombinacije kružnih i višeugaonih svjetala bliži modelu Nissan Juke.

Novi C1 dugačak je 3,46 m i širok 1,62 m, uz masu od 840 kg, koliko je težak i Peugeot 108. Automobil će biti dostupan u verzijama sa 3 i 5 vrata, ali i u varijanti sa pokretnim platenenim krovom, koja će imati oznaku Airscape.

Kupcima će biti dostupan i multimedijalni sistem sa sedmoinčnim ekranom osjetljivim na dodir uz Mirror Screen tehnologiju, pomoću koje će se putem displeja pristupati aplikacijama sa smartfon uređaja.

Od drugih sadržaja, u ponudi će biti kamera za vožnju unazad, pomoć pri kretanju uzbrdo i otključavanje vozila i startovanje motora bez upotrebe klasičnog ključa.

Na raspolaganju će u početku biti dvije trocilindrične benzinske pogonske jedinice. Slabiji, 1.0 litarski Airdream motor proizvodi 69 KS, povezan je sa petobrzinskim manuelnim mjenjačem i ima stop/start sistem za uštedu goriva.

Drugi je 1.2 litarski agregat sa 82 KS za koji u Citroenu kažu da ima CO2 emisiju od 99 g/km.

Publika u Ženevi, pored standardne verzije, moći će da vidi i posebno opremljenu varijantu C1 SWISS&ME.

Drugi novi model koji privlači pažnju posjetilaca sajma je Citroen C4 Cactus. Ovaj korosover je dugačak 4.160 mm, širok 1.730 mm i visok 1.480 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.600 mm.

Proizvođač ističe da je C4 Cactus postavljen na platformu koju koriste C3 i Peugeot 208, te njegova masa iznosi svega 965 kg, što znači da je od standardnog Citroena C4 lakši za oko 200 kg.

Sjedišta i enterijer su dizajnirani tako da podsjećaju na moderan namještaj, a prednja sjedišta međusobno su spojena. Ručna kočnica je pomjerena unaprijed, a takozvane Easy Push komande za promjenu brzina nalaze se na centralnoj konzoli - umjesto klasične ručice, automatskim mjenjačem upravlja se pomoću dugmadi.

Kupcima će biti dostupna tri dizel i dva benzinska motora. Od benzinaca, tu su VTi sa 75 KS (55 kW) i 118 Nm, zatim VTi sa 82 KS (60 kW) i takođe 118 Nm, te e-THP koji proizvodi 110 KS (81 kW) i 205 Nm. Dizel ponudu čine e-HDi sa 92 ks (68 kW) i 230 Nm i BlueHDi sa 100 ks (73 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 254 Nm.

Poput mnogih drugih proizvođača automobila, i "Citroen" je odlučio da kupcima ponudi takozvanu "kros" verziju jednog svog modela. Kao i obično kada je riječ o ovakvoj vrsti automobila, i C5 CrossTourer ima zaštitne dodatke na donjim dijelovima branika i duž karoserije, kako bi se spriječilo da dođe do manjih ogrebotina i oštećenja prilikom vožnje izvan asfalta.

Tu su i neizbježne krovne šine, a za efektniji izgled vozila zaduženi su specijalno dizajnirani 18-inčni alu točkovi.

U poređenju sa standardnom verzijom, C5 CrossTourer ima mogućnost povećanja klirensa, u zavisnosti od brzine kojom se automobil kreće. Zahvaljujući opcionom sistemu oslanjanja, Hydractive III+, automobil će pri brzinama do 10 km/h moći da poveća rastojanje od tla za 6 cm. Pri brzinama između 10 i 40 km/h, klirens je nešto manji, ali je i dalje veći za 4 cm u odnosu na regularni Citroen C5.

Kada se vozilo kreće nešto većim brzinama (40-70 km/h), rastojanje od zemlje biće povišeno za 15 mm nego što je to slučaj kod standardnog modela.

Hydractive III+ sistem biće dostupan u verzijama sa svim motorima koji se inače nude u regularnom Citroenu C5, osim u varijantama HDi 115 sa manuelnim mjenjačem i e-HDi 115 Airdream.

Osim toga, C5 CrossTourer će biti dostupan i sa Intelligent Traction Control sistemom, radi boljeg ponašanja u vožnji po snijegu ili blatu, kao i sa eMyWay navigacijom i zadnjom kamerom za vožnju unazad.

"Citroen" nije ponudio nove motore za C5 CrossTourer, pa će ovaj model biti dostupan sa postojećom paletom pogonskih jedinica čiji je raspon snage od 115 do 200 KS.

Početna cijena Citroena C5 CrossTourer iznosiće 31.950 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije