Novosti

Da li ste kao vozač sveznalica ili siledžija?

Da li ste kao vozač sveznalica ili siledžija?
Da li ste kao vozač sveznalica ili siledžija?

Psiholozi Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE) utvrdili su da postoji sedam tipova vozača, u zavisnosti od toga kako oni kontrolišu svoje soptvene emocije i reaguju na ponašanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Istraživanje je dio aktuelne studije na polju socijalne psihologije bezbjednosti u saobraćaju koje zajednički provode LSE i proizvođač guma "Goodyear". U okviru ispitivanja, naučnici su došli do zaključka da različiti vozači imaju sopstveni način ophođenja sa ostalim učesnicima u saobraćaju, pa su ih podijelili u sedam kategorija, među kojima su i sveznalice i siledžije.

Istraživači su prikupljali podatke kombinovanjem ciljnih grupa i opširnim intervjuisanjem evropskih vozača.

"Dok smo možda zabrinuti za vožnju drugih, ovo istraživanje ukazuje da njihovo ponašanje zavisi i od onoga što mi radimo. I mi od njih stvaramo ličnosti koje nam se ne sviđaju", kaže Kris Tenant, vođa projekta u LSE.

"Sa psihološke tačke gledišta, ovi različiti tipovi ličnosti predstavljaju različite načine kojima vozači izražavaju svoje frustracije ili snažne emocije", objašnjava Tenant. "Nismo u svakoj situaciji samo jedan tip. U zavisnosti od slučaja i interakcije sa ostalima, većina nas će se pronaći u nekoliko ovih profila."

Učitelj

Želi da bude siguran da su drugi vozači uvidjeli šta su pogrešno uradili i očekuju priznanje za uloženi napor da nauče druge.

Sveznalica

Misli da je okružen(a) nekompetentnim budalama. Glasno i sa omalovažavanjem kritikuje druge vozače dok je istovremeno na sigurnom u svom automobilu.

Takmičar

Ima potrebu da bude ispred svih drugih vozača i iznervira se ako mu se neko suprotstavi. On ili ona će ubrzati kada neko pokuša da ih pretekne ili će smanjiti rastojanje od automobila ispred da bi spriječio bilo koga da se ubaci ispred njega.

Siledžija

Želi da kazni druge vozače ako osjeti bilo kakvo pogrešno ponašanje i neće se libiti da izađe iz svog vozila ili da uđe u direktni konflikt sa drugim vozačem.

Filozof

Lako prihvata neprimjereno ponašanje dok pokušava da ga racionalno objasni. Uspijeva da kontroliše svoja emocije unutar automobila.

Flegman

Istraživači su ovaj tip vozača okarakterisali kao "onaj koji izbjegava", a mi smo iskoristili nešto slobodniji prevod. Uglavnom, ovaj tip vozača greške ostalih vozača ne prihvata lično, odbacuje ih kao nepotrebni rizik.

Bjegunac

Sluša muziku ili razgovara telefonom da bi se izolovao od spoljašnjih uticaja. Oni se koncentrišu na određene društvene kontakte da ne bi morali da stupaju u bilo kakvu komunikaciju sa ostalim učesnicima u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije