Novosti

Da li ste nekada zaboravili dijete u automobilu? Hyundai ima rješenje

Da li ste nekada zaboravili dijete u automobilu? Hyundai ima rješenje
Foto: youtube | Da li ste nekada zaboravili dijete u automobilu? Hyundai ima rješenje

Novi sistem provjerava, da li je poslije zaključavanja automobila neko ostao na zadnjim sjedištima. Cilj inženjera bio je da spriječe eventualno zaključavanje djeteta u vozilu, što može biti posebno opasno pri visokim temperaturama...

Hyundai nam predstavlja sistem Rear Occupant Alert, koji treba da upozori, ako je poslije zaključavanja u automobilu ostalo dijete. Sistem je posebno značajan u situacijama, kada u automobilu, na zadnjim sjedištima ostane dijete ili kućni ljubimac u uslovima visokih temperatura.

Prema nekim procjenama, samo u USA, od 1994. godine je u zaključanim vozilima umrlo preko 800 djece i to prije svega zbog pregrijavanja organizma. Zanimljivo je, da u 55 % slučajeva, roditelji nisu ni znali da je dijete ostalo u kolima.

Sistem Rear Occupant Alert funkcioniše preko ultrazvučnih senzora. Ukoliko je zabilježen pokret u automobilu, vozač biva upozoren na instrument tabli, nakon što ugasi motor automobila. Ukoliko vozač ignoriše i ovo obavještenje, automobil će zatrubiti i blinkati, a ako ni poslije toga vozač ne reaguje, pomoću sistema Blue Link biće istaknuto upozorenje na mobilnom telefonu vlasnika.

(automagazin.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije