Novosti

Da li znate koje automobile su dizajnirale žene?

Da li znate koje automobile su dizajnirale žene?
Da li znate koje automobile su dizajnirale žene?

Koliko puta ste čuli, a možda se i sami nalazite u grupi ljudi, koji priznaju da im ljepše polovine diktiraju uslove kad je kupovina automobila, novog ili polovnog svejedno, u pitanju?

Dame često vode glavnu riječ oko izbora jedinog vozila u porodici, a nerijetko naravno, njihov kriterijum izbora je dijametralno suprotan od "glave porodice"! A suština je da sve grupe biraju automobile koje su, gotovo u potpunosti, dizajnirali muškarci!

Žene u tom segmentu automobilske industrije mogu da se nabroje na prste jedne ruke, a samo njih nekoliko zaista su imale uticaja prilikom kreiranja nekog od popularnih postojećih modela, kad je sam oblik vozila u pitanju.

Jedna od njih je Aneta Dalgren, Šveđanka koja je radi u Renoovom timu zaduženom za kreiranje oblika kompaktnih automobila francuske kompanije, uključujući i novi senik, a na sličnoj poziciji je i Prijanka Gajtonde, koja je u Nisanovom evropskom centru učestvala u kreiranju, recimo, nove "mikre", ili "infinitija Q30".

Kristina Lindberg je jedan od glavnih dizajnera u Volvou, a u kalfiornijskom studiju ovog brenda, "posao vodi" Tiša Džonson.

Damama se mnogo više povjerava izgled enterijera vozila, pa tako u BMW-u, Martina Starke već 15 godina predvodi tim koji bira boje i materijale u automobilima iz Bavarske, a sličnim poslom se bave i Šioban Hjuz (Jaguar) i Klaudija Braun (Mercedes), čije su posljednje "djelo" nova "E-klasa" i "majbah S-klasa".

Sonja Vandenberk je danas šef dizajnera za boje i materijale u "Fordu Evropa", a prije je sličan posao obavljala i u Dženeral Motorsu, Micubišiju i Nisanu. Kao njeno djelo prepoznaju se enterijeri "opel adama", "micubišija lanser", "forda mondeo"...

Pionirka je, svakako Mimi Vandermolen, koja je 1969. godine dobila posao u Fordu. Prvo je dizajnirala kućne aparate, da bi potom bila prebačena u automobilsko odkeljenje gdke je, između ostalih modela, radila na izgledu jednog pravog "mačo" automobila - "forda mustang".

(Mojauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije