Novosti

Dajmler povlači tri miliona mercedesa u Evropi

Dajmler povlači tri miliona mercedesa u Evropi
Foto: Ilustracija | Dajmler povlači tri miliona mercedesa u Evropi

Njemački proizvođač automobila Dajmler će u Evropi dobrovoljno povući tri miliona automobila marke "mercedes-benc" s dizel motorima kako bi poboljšao performanse emisije gasova, saopštila je kompanija u jeku široke javne rasprave o budućnosti dizelaša.

Kompanija sa sjedištem u Štuttgartu je objasnila da je preduzela korake kako bi otklonila sumnje kod vozača dizel automobila i ojačala povjerenje u njihovu tehnologiju, javlja agencija AP.

Dizelaši su došli na loš glas otkako je Dajmlerov konkurent Folksvagen priznao da je u vozila ugrađivao ilegalni softver koji omogućava da vozila prođu na testovima emisije gasova u laboratorijskim uslovima, dok u normalnoj svakodnevnoj vožnji prekoračuju propisana ograničenja koja se odnose na izduvne gasove.

U nekim njemačkim gradovima je čak bilo inicijativa za zabranu dizel automobila zbog zabrinutosti u vezi sa nivoom azotnih oksida koje oni emituju.

"Javna debata o dizel motorima izaziva nepovjerenje, posebno kod naših kupaca. Zato smo se odlučili za dodatne mjere, kako bismo otklonili sumnje kod vozača dizel automobila i ojačali povjerenje u dizel tehnologiju", rekao je Diter Zeče, direktor kompanije Dajmler.

Opoziv će obuhvatiti gotovo sva vozila proizvedena prema standardima emisije EU5 i EU6 i počeće u narednih par nedelja. Kompanija je navela da će je to koštati 220 miliona evra, ali da kupci neće ništa platiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije