Novosti

Dalekoistočna zemlja kaznila Volkswagen grupu

Dalekoistočna zemlja kaznila Volkswagen grupu
Dalekoistočna zemlja kaznila Volkswagen grupu

Volkswagen grupa nikako da se oslobodi problema izazvanih "dizel skandalom".

Ovoga puta je Južna Koreja kaznila kompaniju sa 32 miliona dolara zbog lažnog reklamiranja, što je rekordna suma u ovoj zemlji za takvo djelo.

Razlog je netačno navođenje ekoloških atributa vozila u reklami, a na meti su i petorica visokih menadžera firme u južnokorejskog diviziji, javlja Rojters.

Riječ je o Andreu Konsbruku, koji je trenutno potpredsjednik Audijeve prodaje za Ameriku i Terensu Brajsu Džonsonu, vodećem čovjeku za prodaju u inostranstvu. Po Rojtersu, oni bi mogli da se suoče sa zatvorskom kaznom do dvije godine, kao i novčanom kaznom od 129.120 dolara.

Južnokorejski zvaničnici se nisu libili da odrede ozbiljne kazne protiv Volkswagen grupe. Primjera radi, ova dalekoistočna zemlja je već kaznila VW sa 16 miliona dolara u avgustu zbog falsifikovanja rezultata na testovima emisije izduvnih gasova i buke. Takođe, pravni organi su zabranili prodaju 80 modela, uključujući automobile Volkswagena, Audija i Bentleyja.

Kompanija je inicijalno htjela da tuži vladu da bi ukinula zabranu, ali je odustala. Naime, menadžment je odlučio da je sredstva koja bi bila potrošena na parnicu, bolje uložiti u ponovno usklađivanje pogođenih vozila.

Što se SAD tiče, tamo je već dostignuta brojka od 14,7 milijardi dolara nadoknade, a dogovor ukljčuje i otkup vrijedan 10 milijardi dolara za modele sa 2.0 TDI. Nema zvaničnog rješenja još uvijek za 3.0 TDI V6.

(Vrele gume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije