Novosti

Dizajn Alfe Romeo Giulia inspirisan Alfom 156, a ne BMWom

Dizajn Alfe Romeo Giulia inspirisan Alfom 156, a ne BMWom
Dizajn Alfe Romeo Giulia inspirisan Alfom 156, a ne BMWom

Alesandro Makolini, šef dizajna fabrike Alfa Romeo, izjavio je da nisu kopirali dizajn BMW serije 3, već da su inspiraciju našli u nasljeđu sopstvene marke, naročito u veoma uspjelom modelu sa kraja prošlog vijeka, modelu Alfa 156

Tokom govora na okupljanju automobilskih dizajnera u Mantovi, Makolini je rekao da bi volio ukoliko Giulia nadmaši uspjeh familije modela Alfa Romeo 156, koja je u 2000. godini na svjetskom nivou ostvarila prodaju od 120.000 vozila.

Prodaja vozila marke Alfa Romeo opadala je godinama budući da je grupacija Fiat Chrysler kojoj marka pripada suzila njenu gamu na modele Giulietta i MiTo, uz vrlo ograničenu proizvodnju sportskog modela 4C. Planovi Alfe su da modelom Guilia podigne globalnu prodaju na 400.000 vozila, sa skromnih 70.000 u 2014. godini.

Top varijanta modela Giulia, sa poznatom oznakom djeteline sa četiri lista („Quadrifoglio“) i V6 motorom od 517 KS, doživela je pretpremijeru u junu i zvanično predstavljanje na skorašnjem frankfurtskom salonu. Prodaja ovog visokoperformantnog modela trebalo je da počne do kraja godine, sa cijenom koja počinje od 95.000 evra, ali će možda biti odložena do sredine naredne godine. Sa maksimalnom brzinom od 307 km/h Giulia Quadrifoglio zamišljena je kao rival modelima BMW M3 i Mercedes-Benz C63 AMG.

Prodaja pristupačnijih modela sa dvolitarskim benzinskim i 2.2-litarskim dizel motorima u Evropi vjerovatno će početi krajem naredne godine, umjesto u martu, kako je prvobitno planirano.

U Alfi znaju da, ako žele da ostvare planirane prodajne rezultate, Giulia treba da bude uočljiv model među rivalima kao što je, na primer, deveta generacija Audija A4. Zbog toga su nastojali da unutrašnjost vozila učine jedinstvenom.

Šefica tima za unutrašnji dizajn modela Giulia, Ina Kondakova, navela je da su test vozači isprobali sve funkcije elemenata enterijera tokom vožnji na trkačkoj stazi. Ukoliko elementi kabine vozila prođu ispitivanja pri velikim brzinama, dizajnersko odjeljenje odobrava njihovu proizvodnju. Osim toga, Giulia će imati manji obruč upravljača, što omogućava da vozač bolje vidi instrument tablu i ima lakši pristup kontrolama. „Od modela Giulia očekujemo mnogo i odlučili smo da nema mjesta kompromisima“, navodi Kondakova.

Grupacija Fiat Chrysler namijenila je pet milijardi evra za oživljavanje marke Alfa Romeo. Do sada su utrošene dve milijarde na stvaranje modela Giulia i pripremu SUV-a na njenoj osnovi, za koga Serđo Markione, šef grupacije Fiat Chrysler, tvrdi da je spreman, a koji bi trebalo da „izađe na crtu“ modelima BMW X3 i Audi Q5.

Šef FCA naveo je da usljed usporavanja potražnje na tržištu u Kini, kompanija preispituje svoje planove za globalno širenje. On je potvrdio investiciju od pet milijardi evra u podizanje prodaje vozila Alfa Romeo na 400.000 jedinica i ukupno osam novih modela, ali je naveo da će se investicioni ciklus završiti do 2019. ili 2020. godine (umesto do 2018. kako je planirano).

(NN, vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije