Novosti

Dizajnom osvajaju tržište

Dizajnom osvajaju tržište
Dizajnom osvajaju tržište

Kia je, između ostalog, zahvaljujući dizajnu u proteklih nekoliko godina stekla veliku popularnost.

Nedavno joj je američko udruženje industrijskih dizajnera (IDSA) dodijelilo dvije prestižne dizajnerske nagrade.

Kia je u kategoriji prevoza osvojila međunarodnju nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger (srebrno priznanje) i Soula (bronzano priznanje), piše B92.

Zlatno priznanje odneo je BMW i3.

Žiri međunarodnog priznanja za globalni dizajn (IDEA) ocjenjuje kako proizvodi utiču na kvalitet života i kako ostvaruju značajne ekonomske uticaje kroz inovacije u kategorijama kao što su automobili i prevoz, dizajnerska strategija, računarska oprema, životna sredina i drugo.

Za ovogodišnje nagrade takmičilo se 2.000 kandidata iz 39 zemalja, kod kojih su ocjenjivane inovacije, prednosti za koristnike i stranke, trajnost i vizuelna privlačnost.

Premijerno predstavljen u januaru, na salonu automobila u Detroitu, GT4 Stinger je Kijino najagresivnije konceptno vozilo do sada. Pod haubom se nalazi Kijin 2,0-litarski benzinski četvorocilindraš sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDI), koji razvija 315 konjskih snaga.

Iako potpuno nov, ali prepoznatljiv već na prvi pogled, jer je ostao vjeran izgledu inspirativnog koncepta Track'ster iz 2012, Soul je postavljen na novu platformu, koja je tvrđa, duža i šira nego kog prethodnika.

Nove dimenzije mu omogućuju više prostora za putnike i njihov prtljag, dok su buka i vibracije dramatično smanjeni. Veći obrtni momenat i konkretna nadgradnja vješanja čine novog Soula tako okretnim i živahnijim u gradskoj vožnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije