Novosti

Dženeral motors osumnjičen za 303 smrtna slučaja

Dženeral motors osumnjičen za 303 smrtna slučaja
Dženeral motors osumnjičen za 303 smrtna slučaja

VAŠINGTON - Tek što se "Dženeral motors" (General Motors - GM) počeo oporavljati, bio je prisiljen da prizna da njegova vozila imaju nedostatak sistema paljenja, a sada je utvrđen nedostatak i kod vazdušnih jastuka.

Prve procjene govore o 303 smrtna slučaja zbog te greške, ukazuje Dojče vele.

Poziv vlasnicima da se hitno jave u servis zbog utvrđenog tehničkog nedostatka, za proizvođače automobila predstavlja jednu od najgorih stvari koje im se mogu dogoditi, jer je to redovno praćeno gubitkom ugleda i padom prodaje, što grupacija GM, koja je 2009. već morala da objavi stečaj, to sebi ne bi smjela da dozvoli.

Već i problem sa bravicama sistema paljenja, zbog kojih je bilo moguće da se motor ugasi u vožnji, uzrok je najmanje 13 smrtnih slučajeva, a to je automobilski koncern iz Detroita u početku pokušao da prećuti.

Tek kad je i američko ministarstvo pravosuđa zaprijetilo sudskim postupkom, povučeno je 1,6 miliona vozila sa tržišta.

S obzirom da je GM znao za taj nedostatak još od 2001, protiv njega je u Kanadi već pokrenuta kolektivna tužba, tako da će ta bravica skupo koštati ovog američkog proizvodača.

Sada je, međutim, utvrđen novi, još opasniji nedostatak koji je, izgleda, takođe povezan s teškim ključem i osetljivom bravicom, zbog čega se motor može isključiti i u vožnji.

U tom slučaju se isključuje i sistem za aktiviranje vazdušnog jastuka. Kako je utvrdio američki Centar za bezbjednost saobraćaja, to je bio razlog za još 303 smrtna slučaja u vozilima Dženeral motorsa.

Riječ je prije svega o modelu kobalt marke ševrolet i modelu ion marke saturn, koji su proizvedeni između 2003. i 2012. i koji su uglavnom prodati na sjevernoameričkom tržištu.

Američki stručnjaci za bezbjednost oštro su napali državne službe, jer i same nisu uočile ovaj nedostatak koji je doveo do toliko smrtnih slučajeva.

S druge strane, koncern GM tvrdi da je riječ o sirovim statističkim podacima o udesima i da nije izvjesno da je uzrok upravo nedostatak kod sistema vazdušnog jastuka u njihovim vozilima.

Američki mediji izvještavaju o ovim optužbama, ali kritike se jedva mogu mjeriti s napadima na japansku kompaniju "Tojota" (Toyota) kad je 2010. optužena da u određenim vozilima na hibridni pogon može doći do naglog i nekontrolisanog ubrzanja vozila.

Tada je "Tojota", najoštriji konkurent američkom GM, optužena da je ta greška uzrokovala 34 smrtna slučaja, iako to do danas nije potvrđeno.

Ipak, "Tojota" je tada takođe objavila poziv vlasnicima da se jave u servis i u čitavom svijetu je pregledano 8,5 miliona vozila. Već i to je napravilo gigantske troškove "Tojoti", a još je pred američkim sudom osuđena da plati 16,4 miliona dolara kazne, jer je prekasno prijavila nedostatak.

To je najveća kazna na koju je ikad osuđen neki proizvodač automobila u SAD.

S obzirom na gotovo 10 puta više izgubljenih života u vozilima "Dženeral motorsa", taj američki koncern može tek da naslućuje šta ga može čekati u bliskoj budućnosti, zaključuje Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije