Novosti

Električni reno zoe kupio je francuski kompjuterski inženjer Iv Nivil

Električni reno zoe kupio je francuski kompjuterski inženjer Iv Nivil
Električni reno zoe kupio je francuski kompjuterski inženjer Iv Nivil

Preciznije rečeno, za statističare i istoričare automobilizma, vozilo s rednim brojem 250.000 prodato je 4. jula, tačno četiri godine otkako je “Nisan” planeti podario električni automobil “lif”.

Model “nisan lif” i dalje je najprodavaniji električni auto svih vremena, i do sada je oko 180.000 vozača uspelo da sedne za njegove komande.

Pri tome, od januara do maja ove godine prodato je 31.600 električnih vozila sa znakom “Reno-Nisana”. To je povećanje od 15 odsto u odnosu na isti period lani, što je, s obzirom na sve poteškoće koje prodavci novih automobila i dalje imaju, ogroman rast.

- Zahtevi za kupovinu električnih vozila rastu zahvaljujući, pre svega, inicijativi vlada mnogobrojnih zemalja koje su posvećene ekologiji i širenju infrastrukturne mreže - kaže Karlos Gosn, predsednik i direktor grupacije “Reno-Nisan”. - Pri tome, naša vozila pružaju kupcima širom sveta vrhunsku tehnologiju i maksimalno uživanje u vožnji.

To što kaže prvi čovjek “Reno-Nisana” u praksi znači da je Iv Nivil, koji je kupio “reno zoe” za “zamjenu” svog 21 godinu starog “dizelaša”, dobio od države subvenciju od 10.000 evra.

- Vlada je odigrala odlučujuću ulogu u mojoj kupovini - priznaje Nivil. - Ipak, bez obzira na tu pogodnost, moram da kažem da kada sam prvi put provozao “zoe” nisam imao dileme da se radi o sjajnom automobilu koji vredi svaki cent.

Alijansa “Reno-Nisan” je apsolutni lider na tržištu Evrope po broju modela koje pokreće električna energija. Čak šest modela izlazi iz njenih fabrika s takozvanom nultom emisijom štetnih gasova, jer se radi o sofisticiranim elektromotorima.

Pored “lifa”, kompanija “Nisan” od prošle godine prodaje u Evropi i Japanu model “e-NV200 ven”, a “Reno”, pored modela “zoe”, pod svojom “značkom” na tržište plasira modele “kangu Z.E. van”, “SM3 Z.E.” i “tvizi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije