Novosti

Evropski giganti jure Teslu, Mask još korak ispred

Evropski giganti jure Teslu, Mask još korak ispred
Evropski giganti jure Teslu, Mask još korak ispred
N.N.

BMV, Folksvagen, Ford i Dajmler planiraju da izgrade oko 400 punionica sljedeće generacije u Evropi.

One bi umjesto punjenja koje traje satima, automobil mogle da napune za nekoliko minuta. Vrijeme koje je potrebno za punjenje baterija jedan je od najvećih nedostataka električnih automobila u odnosu na konvencionalne, koji se gorivom mogu napuniti za nekoliko sekundi.

Vozači električnih automobila dosada su morali da ostave vozila u fabrici za punjenje satima za putovanje od grada do grada, čime su se duga putovanja pokazala nepraktičnim.

Instaliranje novih, bržih punionica moglo bi podstaći cjelokupno tržište, a takođe pomoći tradicionalnim proizvođačima automobila da smanje jaz u odnosu na Teslu, kompaniju iz Silicijumske doline koja je svjetski lider u proizvodnji električnih automobila i ima razvijenu mrežu sopstvenih punionica.

Najbrže punionice koje su trenutno u upotrebi, njih više od 1.800, su Tesline, a sa snagom od 120 kilovata još uvijek im treba pola sata kako bi automobil dobio dovoljno energije da pređe 270 kilometara.

Proizvođači automobila uverili su inženjere i energetske stručnjake, uključujući one iz njemačkih kompanija da započnu rad na razvoju tehnologije, rekao je za Rojters dobro upućeni izvor.

Novi punjači od 350 kilovata bili bi gotovo tri puta jači od Teslinih.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk napisao je na Tviteru kako je punjač od 350 kilovata '”igračka” i tako podstakao spekulacije o tome da Tesla pravi još jače punjače.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije