Novosti

Ferrari Gtc4lusso: Nasljednik FF-a predstavlja potpuno novi svijet

Ferrari Gtc4lusso: Nasljednik FF-a predstavlja potpuno novi svijet
Ferrari Gtc4lusso: Nasljednik FF-a predstavlja potpuno novi svijet

Potpuno novi svijet.

Tim riječima je Ferrari opisao novu generaciju FF modela, predstavljenog prije pet godina. S novim dizajnom dolazi i novo ime, FF odlazi u penziju, a na sajmu automobila u Ženevi slijedi premijera GTC4Lusso modela.

Ime GTC4Lusso ustvar je spoj više prošlih modela kao što je 330GTC, 330GT četverosjed i Berlinetta Lusso, dok broj četiri predstavlja broj mjesta u kabini.

Nova zvijezda u ergeli “propetih konjića” nudi više snage od svog prethodnika, bolju tehnologiju i po prvi put u automobilu s pogonom na sva četiri točka sistem upravljanja zadnjim točkovima.

Osim toga, iz Ferrarija poručuju kako je uz upravljanje preko zadnje osovine GTC4Lusso dobio i Slip Side Control sistem uparen s elektroničkim diferencijalom i prilagodljivim ovjesom. Italijanski proizvođač automobila tvrdi kako je ovim potezom “značajno poboljšana upravljivost automobila i prijanjanje na podlogu u uslovima koji su daleko od idealnih”.

Što se tiče dizajna, nasljednik FF-a je dobio novi branik, otvore za hlađenje, krovni spojler, zadnja svjetla i zadnji difuzor. Time su značajno poboljšane aerodinamičke osobine ovog sportskog četverosjeda.

Unutrašnjost automobila osvježena je posljednjom generacijom Ferrarijevog infotainment sistema kojim se upravlja putem 10,25-inčnog ekrana. GTC4Lusso ima i nešto manji upravljač od prethodnika, na kojima su i neke nove tipke, poput jedinstvenog Manettino sklopa, pomoću kojeg se lakoćom prebacuje iz jednog u drugi režim rada automobila.

Dugi poklopac motora krije najveću novost. Naime, ispod njega se nalazi poboljšani motor preuzet iz FF-a. Ovaj atmosferski 6,2-litarski V12 benzinac je nekad razvijao snagu od 660 KS uz 486 kW i maksimalni okretni moment od 683 Nm. U novoj verziji ovaj motor razvija snagu od 507 kW, odnosno 689 KS i najveći okretni moment od 697 Nm.

Dodatna snaga i okretni moment su omogućili smanjenje vremena potrebnog za ubrzanje do 100 km/h za 0,3 sekunde na svega 3,4 s, dok najveća brzina i dalje iznosi 335 km/h.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije