Novosti

Fiat Panda Waze: Mališan sa pametnom navigacijom

Fiat Panda Waze: Mališan sa pametnom navigacijom
Foto: Ilustracija | Fiat Panda Waze: Popularni gradski mališan sa pametnom navigacijom

Fiat Panda Waze je prvi gradski automobil koji posjeduje Waze aplikaciju za navigaciju, a u isto vrijeme je i verzija modela Panda koja je orijentisana ka društvenim medijima.

Naime, Waze je aplikacija za navigaciju koja omogućava vozačima da izbjegnu zastoje u saobraćaju u toku svakodnevne vožnje, kao i u drugim situacijama. Aplikaciju Waze već koristi preko 100 miliona ljudi, a sada je zahvaljujući integracijom sa Android Auto i Apple CarPlay sistemima postalo još lakše koristiti je tokom putovanja.

Sada je ova popularna aplikacija za navigaciju pozajmila svoje ime, i tehnologiju, specijalnom izdanju jednog gradskog automobila. Naime, na tržištima širom Evrope je lansiran Fiat Panda Waze. Fiat Panda je najprodavaniji gradski automobil u Evropi već 14 godina zaredom.

Razvijena u kompaniji Mopar, aplikacija Waze i Panda Uconnect sistema omogućava vozačima da izbegnu gužve u saobraćaju i pronađu najbolju putanju uz pomoć savjeta iz zajednice koji se dijele u realnom vremenu uz momentalno prilagođavanje planirane putanje kretanja, uz još mnoštvo drugih funkcija.

Dovoljno je samo da vlasnici automobila svoj pametni telefon sa Android ili iOS operativnim sistemom postave u držač na komandnoj tabli i aplikacija je spremna za korišćenje.

Što se automobila tiče, Panda Waze je bazirana na modelu Panda Cross, čiji redni četvorocilindarski agregat radne zapremine 1,2 litara razvija 68 konjskih snaga i 105 Nm obrntog momenta. Do 100 km/h ubrzava za 14,2 sekunde, te se teško može nazvati brzim automobilom. Međutim, zahvaljujući Waze aplikaciji, sada vlasnici ovog modela svoje vreme mogu nadoknaditi izbegavanjem gužvi.

Vizuelno, Panda Waze poseduje crne branike, poklopce retrovizora, "šine" na krovu i ručice za otvaranje vrata. Tu su i felne veličine 15 inča. Enterijer je isti kao na modelu Panda Cross.

Riječ je o prvom automobilu koji poseduje Waze oznaku, ali on neće biti i posljednji. Naime, FCA planira da lansira i druge modele sa oznakom Waze u bliskoj budućnosti.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije