Novosti

Folksvagen će u nagodbi u SAD platiti još 3 milijarde dolara

Folksvagen će u nagodbi u SAD platiti još 3 milijarde dolara
Folksvagen će u nagodbi u SAD platiti još 3 milijarde dolara

Folksvagen (VW) je blizu još jednog dogovora sa američkim vlastima, koji će ga koštati više od 3 milijarde dolara, kako bi riješio građanske i krivične istrage nakon skandala u vezi varanja na testovima emisije izduvnih gasova.

Tako će troškovi VW-a zbog skandala samo u SAD premašiti 20 milijardi dolara, jer je do sada ta njemačka kompanija pristala da plati 17,5 milijardi dolara kako bi se riješila tužbi američkih kupaca, saveznih i državnih vlasti i tamošnjih trgovaca, prenosi Seebiz.

VW je u septembru 2015. godine priznao da je u pogonske sisteme nekih dizel modela vozila instalirao softver koji je prikazivao lažne vrijednosti izduvnih gasova. Motori su ispuštali i do 40 puta veće vrijednosti štetnih gasova od zakonom dozvoljenih.

Skandalom je samo u SAD bilo obuhvaćeno 475.000 dizel vozila sa dvolitarskim motorima, čijim je vlasnicima nadoknađena šteta, a ponuđena im je i mogućnost da vozila vrate proizvođaču.

VW je priznao da je takve uređaje instalirao i u trolitarske motore, a takvih je VWh vozila u SAD oko 80.000.

Taj skandal je snažno uzdrmao najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nanio štetu njegovom ugledu i natjerao dugogodišnjeg izvršnog direktora kompanije Martina Vinterkorna da podnese ostavku.

Ovaj dogovor je još jedan korak kojim njemački koncern želi da skandal sa varanjem na emisiji šttih glasova ostavi iza sebe, ali još mu u SAD prijete tužbe od strane investitora i pojedinih država.

I u mnogim drugim državama kompaniji VW prijete kazne.

(Vijesti.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije