Novosti

Folksvagen u BiH sprema opoziv auta na servis

Folksvagen u BiH sprema opoziv auta na servis
Folksvagen u BiH sprema opoziv auta na servis

VOLFZBURG, SARAJEVO - Novi generalni direktor "Folksvagena" Matijas Miler rekao je da bi povlačenje dizel automobila pogođenih skandalom u vezi sa manipulacijom vrijednostima izduvnih gasova moglo početi u januaru 2016. godine, a dok u nekim zemljama regiona najavljuju opoziv, u predstavništvu njemačke kompanije u BiH ističu da još nisu detektovali problematična vozila.

Miler je istakao da bi povlačenje automobila kod kojih je ugrađen softver koji omogućava lažiranje podataka o emisiji izduvnih gasova moglo da bude okončano do kraja 2016. godine.

U preduzeću "Porše BH", koje je generalni uvoznik "Folksvagenovih" vozila za BiH, kažu da su jasna pravila postupanja u slučajevima kada na vozilima budu uočeni nedostaci, ali da za sada još nije bilo problema.

- "Folksvagen" u takvim slučajevima obavještava kupce o tome i obezbjeđuje im besplatan pregled i popravku vozila. To je praksa "Folksvagena" u cijelom svijetu, a tako će biti i kod nas, ukoliko se pojave problemi. Problema, za sada, nije bilo. Posebno mogu da budu spokojni vlasnici novih vozila, jer su u njima motori koji ispunjavaju standard "euro 6" - istakli su u "Poršeu BH".

"Folksvagen" se našao u najvećoj krizi u 78-godišnjoj istoriji nakon što je nedavno priznao da je softver čiji je zadatak manipulisanje vrijednostima izduvnih gasova ugrađen u oko 11 miliona automobila širom svijeta koje pokreću dizel motori. Čak osam miliona tih vozila prodato je na tržištu EU. Vlasti mnogih zemalja naložile su najvećem evropskom proizvođaču automobila da hitno ukloni sporni softver i na tome ubrzano radi novi direktor "Folksvagena".

- Ove nedjelje ćemo Saveznoj agenciji za motorni saobraćaj dostaviti naše prijedloge za tehnička rješenja. Ako budu prihvaćeni, naručićemo dijelove, a ako sve prođe kao što očekujemo, možemo početi sa procedurom popravki u januaru i da cijeli posao završimo do kraja naredne godine. Većini opozvanih automobila će trebati samo manja prilagođavanja u njihovim motorima, dok će na pojedinim biti potrebne veće intervencije - izjavio je Miler.

"Folksvagen" je najavio da će u Hrvatskoj obaviti besplatan servis za 26.457 vozila radi uklanjanja nepravilnosti kod softvera za optimizovanje izduvnih gasova.

Suspenzije

Matijas Miler je rekao da je zbog skandala suspendovano četvoro ljudi, među kojima su tri direktora koji rade na različitim nivoima razvoja "Folksvagenovih" motora. On je rekao da ne vjeruje da je tim bivšeg generalnog direktora Martina Vinterkorna, koji je bio primoran da podnese ostavku, bio upoznat sa prevarom.
- Da li zaista mislite da šef ima vremena da se bavi detaljima softvera za motor - upitao je Miler.

Manje novca za fudbal

"Folksvagen" je pokrenuo veliki program rezanja troškova, stavljajući na reviziju nekoliko projekata, uključujući investicije u fudbal. U vlasništvu kompanije je fudbalski klub Volfzburg, a "Folksvagen" ulaže u 17 klubova.
 
Modeli koji posjeduju sporni softver

EA 189 EU5 - tip dizel motora sa tri i četiri cilindra
1,2, 1,6 i 2,0 litra zapremina motora
(N.N./Glas Srpske)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije