Novosti

Ford Edge za Evropu (FOTO)

Ford Edge za Evropu (FOTO)
Ford Edge za Evropu (FOTO)

Ford je objavio tehničke detalje i fotografije svog novog SUV vozila, pozicioniranog iznad modela Kuga, koji uskoro stiže na evropsko tržište.

Edge je jedan od nekoliko novih ili osvježenih Fordovih SUV i krosover modela koji će do 2017. biti ponuđeni u Evropi. Cilj ove ofanzive je da evropska prodaja SUV vozila ove marke do kraja 2016. poraste za 200%, u poređenju sa 2013.

Što se tiče pogonskih jedinica, Ford Edge će biti dostupan sa dva 2.0 litarska turbo dizel motora. Baznu verziju pogoniće TDCi agregat sa 180 ks, dok će snažniju varijantu pokretati bi-turbo motor koji razvija 210 ks.

Slabiji dizelaš povezan je sa šestobrzinskim manuelnim mjenjačem zahvaljujući kome ovaj Ford Edge od 0 do 100 km/h stiže za 9,9 s, dok je maksimalna brzina 200 km/h. Kod snažnije verzije prenos snage vrši se isključivo pomoću automatskog menjača, a automobil iz mjesta do stotke ubrzava za 9,4 s, prije nego što razvije maksimalnih 211 km/h. Ford tvrdi da je prosječna potrošnja oba modela 5,8 l/100 km, a CO2 emisija 149 g/km.

Evropski Edge opremljen je Fordovim inteligentnim pogonom na sva 4 točka koji po potrebi preraspodeljuje obrtni moment na osovine u odnosu 50:50, u roku od 20 milisekundi.

Američki proizvođač posebnu pažnju posvetio je smanjenju buke u kabini, pa je aerodinamika karoserije unapređena kako bi se smanjio otpor vazduha. Pored toga, za vetrobran, prednje bočne prozore i panoramski krov upotrebljeno je specijalno višeslojno staklo koje ima za cilj da smanji prodor spoljašnje buke u unutrašnjost vozila, a poboljšana je i zvučna izolacija kabine.

Ford je u Edge ugradio i aktivni sistem za kontrolu buke. Ova tehnologija koristi tri mikrofona u kabini za detektovanje buke izazvane radom motora i na osnovu primljenog zvuka odašilje suprotstavljene zvučne talase putem audio sistema koji poništavaju ovu buku.

Automobil je opremljen i najnovijim SYNC2 multimedijalnim uređajem sa glasovnim komandama, ali i brojnim sistemima asistencije koji doprinose boljoj bezbednosti u vožnji.

Među njima su sistem za sprečavanje sudara sa opcijom za prepoznavanje pešaka, adaptvini LED farovi, zadnja širokougaona kamera, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje na napuštanje trake kojom se automobil kreće...

Ford Edge stiže na evropsko tržište tokom leta 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije