Novosti

Ford "frizirao" zvuk EcoBoost motora u Mustangu

Ford "frizirao" zvuk EcoBoost motora u Mustangu
Ford "frizirao" zvuk EcoBoost motora u Mustangu

Pritiskom na papučicu gasa fanovi Mustanga očekuju da čuju prepoznatljiv, gromoglasan zvuk koji je karakterističan za ovaj automobil.

Izgleda da zvuk EcoBoost motora u novom Mustangu nije bio zadovoljavajući, pa su inženjeri morali da ga vještački poboljšaju.

Urednik sajta "Road & Track", Džejson Kamisa, otkrio je prilikom testiranja Mustanga 2.3 EcoBoosta da je zvuk ovog četvorocilindraša elektronski poboljšan, piše B92.

Kad je izvukao jedan od električnih osigurača u vozilu primjetio je da se audio uređaj u automobilu utišao, ali se isto dogodilo i sa zvukom motora koji se čuje u kabini.

"Ford" je potvrdio da je u Mustang 2.3 EcoBoost instalirao takozvani Active Noise Control sistem, a u toj kompaniji kažu da ovaj sistem ima dvostruku funkciju.

"Njegova uloga je da filtrira određene neprijatne, grube zvuke koji dolaze iz motora, ali i da pojača neke zvučne karakteristike koje su prirodno prisutne u ovom motoru", izjavio je "Fordov" inženjer Šon Karni.

On je dodao da je sistem razvijen u saradanji i sa fanovim Mustanga, nakon što ih je "Ford" zamolio da izaberu najbolji od nekoliko ponuđenih zvučnih koncepata.

"Ford" je i ranije intervenisao na zvuku motora u svojim modelima, pa je tako Focus ST 2.0 EcoBoost opremio sistemom Sound Symposer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije