Novosti

"Ford" radi na bravi koju će biti moguće otvoriti - očima

"Ford" radi na bravi koju će biti moguće otvoriti - očima
"Ford" radi na bravi koju će biti moguće otvoriti - očima

"Fordovi" inženjeri su predstavili patente koji bi omogućavali otvaranje automobila pomoću otiska prsta, skeniranja očiju i prepoznavanja glasa, a iako ova tehnologija djeluje uzbudljivo, najveće pitanje koje se postavlja je bezbjednost.

 Koristeći biometričku spravu, "Fordovi" automobili bi mogli da identifikuju vozača skeniranjem očiju, otiska prsta ili prepoznavanjem glasa i pošalju signal kompjuteru u vozilu da otključa bravu, donose Vesti.mojauto.

Podaci o jednom ili više korisnika autmobila bi se bilježili na smartfonu, odakle bi se slasli u kompjuter automobila. Na ovaj način će vlasnici automobila moći da omoguće članovima porodice ili prijateljima da otključaju njihovo vozilo. S obzirom na to da "Ford" sve više radi na projektima "car sharinga", ova tehnologija bi prvu primjenu mogla upravo da vidi u ovakvim projektima. Sistem bi takođe mogao da se podesi da određenim vozačima "uskrati" određene mogućnosti, na primjer zabranu vožnje mladim vozačima u određeno vrijeme i do određenih brzina.

Zasad je projekat u početnoj fazi, a ako "Ford" u dogledno vrijeme planira da ga sprovede u nekom od serijskih modela, najveći problem će svakako predstavljati pitanje bezbjednosti i zloupotrebe.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije