Novosti

Ford uvodi nove ekološke dizelaše

Ford uvodi nove ekološke dizelaše
Ford uvodi nove ekološke dizelaše

Novi četvorocilindarski EcoBlue dizel motori, koji će zamijeniti postojeće TDCi jedinice, imaju manje emisije štetnih gasova i nižu potrošnju, a istovremeno razvijaju za veći obrtni moment od prethodnika, kažu u Fordu.

Nova generacija dizelaša debitovaće u komercijalnom programu, u modelima Transit i Transit Custom, a kasnije će se ugrađivati i u putnička vozila. Riječ je o 2.0 litarskim EcoBlue dizel jedinicama snage od 100 ks do 240 ks, koje će zamijeniti dosadašnje 2.2 TDCi motore.

Ford tvrdi da je riječ o potpuno novim dizelašima koji imaju za 13 odsto veću ekonomičnost u vožnji, 20 odsto veći obrtni moment pri niskim obrtajima (1.250 o/min), dok je buka "u leru" smanjena za 4 decibela.

Proizvođač je saopštio i da je emisija CO2 kod modela Transit opremljenog ovim motorima niža za preko 10 odsto u poređenju sa prethodnikom.

U prvoj fazi primjene, novi EcoBlue motori će se naći u Fordovim lakim komercijalnim modelima, i to u opcijam sa 105, 130 i 170 ks, a kasnije će se ugrađivati i u putničke automobila, počev od 1.5 litarske varijante sa preko 200 ks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije