Novosti

Fordov mališan Ka+ porastao skoro do SUV-a

Fordov mališan Ka+ porastao skoro do SUV-a
Foto: Ford | Fordov mališan Ka+ porastao skoro do SUV-a

Kompanija Ford predstavila je novu Active verziju svog najmanjeg modela Ka+ koja će se naći u prodaji krajem ove godine.

Novi Ka+ odlikuje robusan stil i povećan klirens za 23 milimetra koji ga približava SUV klasi automobila, a obogaćen je i novim tehnologijama.

Ford je osvježio i eksterijer svog mališana koji uključuje mrežastu prednju masku sa hromiranom ivicom, maglenke i DRLs u standardnoj opremi, kao i "dinamičnije" branike.

Tu su i jedinstvene 15-inčne aluminijumske felne i posebna bronzana metalik boja "Canyon Ridge", dok je enterijer obložen zrnastim dezenom na instrument tabli i ugalj tamnim detaljima.

Ford je i hromirao neke zone koje vozač i putnici redovno dodiruju, poput ručica za otvaranje vrata, centralne konzole i ventilacionih otvora.

Ipak, vjerovatno najvažnije unapređenje u odnosu na prethodni model je SYNC3 multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir od 6,5 inča, a kojim se može upravljati i glasovnim komandama.

Što se tiče pogonskih jedinica, tu su trocilindarski 1.2-litarski Ti-VCT benzinac u verzijama sa 70 i 85 KS, kao i 1.5-litarski TDCi dizel koji donosi 95 KS.

Novi 1.2-litraš je zamenio staru Duratec jedinicu, a stiže za deset odsto više obrtnog momenta između 1.000-3.000 obrjata, kao i četiri odsto manjom potrošnjom goriva.

Oba motora, i benzinski i dizel su upareni sa petostepenim manuelnim mjenjačem.

Svi Ka+ i Ka+ Active modeli će u standartnom paketu opreme imati električne podizače prednjih stakala, centralno zaključavanje, pomoć pri kretanju na uzbrdici, tempomat, šest vazdušnih jastuka, kontrola stabilnosti i sistem kontrole pritiska u gumama.

Ford Ka+ će se u prodaji naći krajem godine, a očekuje se da u Evropi početna cijena bude oko 12.000 evra.

Odlazeća generacija je u prodaji bila od 2016, a prodato je više od 60.000 jedinica širom svijeta. Ford Ka+ je konkurencija Volkswagenu Up i Hyundaiju i10.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije