Novosti

Francuska stimuliše kupovinu električnih vozila (VIDEO)

Francuska stimuliše kupovinu električnih vozila (VIDEO)
Francuska stimuliše kupovinu električnih vozila (VIDEO)

Najveći svjetski proizvođač vozila na električni pogon, grupacija "Renault-Nissan", objavila je da je za pet godina širom svijeta prodala 250.000 elektromobila.

Jubilarni primjerak isporučen je kupcu u Francuskoj, gdje država podstiče nabavku električnih automobila bonusima u vrijednosti i do 10.000 evra.

"Renault-Nissan" je u prvih pet mjeseci 2015. prodao 31.600 vozila sa električnim pogonom što predstavlja rast od 15% u poređenju sa istim periodom 2014. godne, piše B92.

Od četvrt miliona elektromobila ove grupacije koji krstare putevima širom svijeta, najbrojiniji je Nissan Leaf. Nakon 4,5 godine, koliko je prisutan na tržištu, Leaf je privukao 180.000 kupaca.

Pored ovog modela, "Renault-Nissan" na tržištu nudi Renault Zoe i Kangoo Z.E., Samsung SM3 Z.E. (prepakovani električni Fluence), neobični urbani dvosjed - Renault Twizy i Nissanov multifunkcionalni model e-NV200.

Jubilarni prodati primjerak bio je Renault Zoe, a njegov vlasnik je inžinjer iz Bordoa.

On kaže da se za nabavku elektromobila odlučio prije svega zbog podsticaja francuske države koja vlasnicima starih automobila sa "prljavim" dizel motorima odobrava bonus od 10.000 evra pri kupovini električnog automobila, ako se odreknu svog dizelaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije