Novosti

Francuski automobili emituju najmanje CO2

Francuski automobili emituju najmanje CO2
Francuski automobili emituju najmanje CO2

Automobili francuskih proizvođača našli su se na vrhu liste evropskih automobilskih kompanija po najmanjem emitovanju štetnih gasova, saopštila je Evropska agencija za zaštitu životne sredine.

Francuske kompanije Reno, Pežo i Sitroen, koje zauzimaju prva tri mjesta na listi, imale su prednost pošto je prosječna emisija gasova merena bez uzimanja u obzir broja cilindara u motoru i tipa goriva.

Francuska na jugu Evrope prodaje automobile s manjim motorima, a na francuskom tržištu preovlađuju dizel motori, koji emituju manje ugljen dioksida (CO2) u odnosu na benzince.

Automobili Renoa, koji je na prvom mjestu liste, emituju u prosjeku 108 grama CO2 po pređenom kilometru, Pežoa 110 grama, a Sitroena 111 grama.

Automobili su u 2014. godinu u Evropi emitovali 2,5 odsto manje CO2 u odnosu na 2013, navodi agencija. Iz istraživanje je isključen njemački proizvođač automobila Folksvagen, koji je početkom mjeseca prizao da je nivo njegove emisije štetnih gasova 18 odsto viši nego što je prvobitno prijavio.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije