Novosti

GM očekuje rekordnu prodaju u Kini

GM očekuje rekordnu prodaju u Kini
GM očekuje rekordnu prodaju u Kini

PEKING - Američki proizvođač automobila Dženeral Motors (GM) ove godine očekuje rekordnu prodaju u Kini, svom najvećem tržištu, uprkos istragama u tamošnjem automobilskom sektoru, izjavio je predsjednik GM u Kini Metju Cien.

"Na putu smo da prodamo više od tri miliona vozila drugu godinu zaredom. Očekujemo da ćemo premašiti prošlogodišnji rekord od 3,16 miliona vozila", naveo je Cien, a prenijela agencija Frans pres.

Kina je najveće svjetsko tržište automobila, a ukupna prodaja vozila u toj zemlji je prošle godine porasla 13,9 odsto na 21,98 miliona.

Kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme pokrenula je opsežnu istragu oko cijena vozila i dijelova za vozila i nametnula kazne nekim od inostranih kompanija u sektoru zbog monopolskog ponašanja, što je potez za koji neki analitičari vjeruju da će podstaći prodaju lokalnih brendova.

Šangaj GM, zajednički poduhvat GM i Šangajske automobilske industrije, saopštio je prošlog mjeseca da aktivno sarađuje sa kineskim vlastima u istrazi i da će nastaviti da poštuje zakone i propise.

Peking je ovog mjeseca kaznio filijalu njemačkog Folksvagena sa više od 40,5 miliona dolara zbog namještanja cijena automobila i usluga popravki svog brenda Audi. Američki Krajsler kažnjen je sa 5,2 miliona dolara zbog zahtjevanja da njegovi trgovci drže preporučene cijene. U avgustu su kineske vlasti kaznile 10 japanskih proizvođača auto-dijelova sa više od 200 miliona dolara zbog namještanja cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije