Novosti

GM snizio za 25 odsto cijene ševroleta i opela u Rusiji

GM snizio za 25 odsto cijene ševroleta i opela u Rusiji
GM snizio za 25 odsto cijene ševroleta i opela u Rusiji

MOSKVA - Rusko predstavništvo "Dženeral motorsa" (GM) snizilo je za 25 odsto cijene automobila te kompanije, objavila je Rosijskaja gazeta.

"Od danas važi popust od 25 odsto na sve modele ševroleta i opela", rekla je Nazeli Atabekova, predstavnica GM u Rusiji.

Prema informaciji lista, radi se o vozilima koja se nalaze na skladištima u Rusiji.

GM je prije dva dana objavio da će sredinom ove godine prekinuti proizvodnju u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu zbog pada prodaje, a fabrika će biti konzervirana. Kompanija će takođe do kraja decembra 2015. prekinuti prodaju opela na ruskom tržištu.

U GM su obećali da će ispuniti garantnu obavezu i da će najmanje 10 godina snabdijevati Rusiju rezervnim dijelovima.

Sindikat fabrike "Dženeral motors" u Sankt Peterburgu je protiv otpuštanja radnika sporazumno uz isplatu sedam plata, i traži da se obim otpremnina poveća na 12 do 18 plata, rekao je radiju Eho Moskve zamjenik predsjednika sindikata fabrike Roman Kosenko.

On je ukazao i da radnici još nisu dobili zvanično obavještenje o prekidu radnog odnosa i o tome da će rad u režimu mirovanja biti plaćen dvije trećine prosječne plate. Prosječna plata radnika GM u Rusiji je 36.000 rubalja (553 evra), navodi Tas i dodaje da fabrika zapošljava oko 1.000 radnika.

Drugi zahtjev sindikata je da se sprovede obuka zaposlenih za druge poslove koji bi obezbijedili zaradu ne manju od sadašnje. Treći zahtjev je da se prvo otpuštaju radnici koji su posljednji primljeni.

Udruženje ruskih autodilera je upozorilo da će odluka GM da u cjelini uskrati prisustvo svojih brendova na ruskom tržištu negativno uticati na milione potrošača, kao i 284 ovlašćena dilera.

U razvoj dilerskih centara za prodaju vozila opel i ševrolet u posljednjih 15 godina uloženo je desetine milijardi rubalja sredstava ruskih privatnih investitora. U dilerskoj mreži je zaposleno oko 25.000 radnika, kvalifikovanih menadžera i tehničkih stručnjaka. Zbog odluke GM većina tih centara će biti zatvorena, a radnici će povećati "armiju" nezaposlenih, ukazuje Udruženje.

GM je tradicionalno zauzimao visoko mjesto po prodaji na ruskom tržištu. U 2013. godini njegov udio je bio 9,3 odsto, a u 2014. - 7,6 odsto. Koncern se istovremeno nalazi na trećem mjestu po prodaji, iza grupa Avtovaz-Reno-Nisan i Folksvagen.

U cjelini, prodaja GM je prošle godine smanjena 26 odsto, na 189.500 automobila, podsjeća Tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije