Novosti

Golfovi 1 i 2 odlaze u jangtajmere?

Golfovi 1 i 2 odlaze u jangtajmere?
Golfovi 1 i 2 odlaze u jangtajmere?

SARAJEVO, BANJLUKA - Oldtajmer klub iz Sarajeva predložio je da se u nove izmjene Zakona o saobraćaju uvrsti nova klasifikacija po godinama, u kojoj će oldtajmeri proizvedeni do 1970. godine moći biti trajno registrovani, a da vozila koja su mlađa od 1970. budu uvrštena u kategoriju jangtajmera i da se registruju s određenim popustima.

Po riječima Nedima Husića, predsjednika Oldtajmer kluba iz Sarajeva, prema članu postojećeg zakona oldtajmerom se smatra vozilo koje napuni 30 godina.  U proteklom periodu sporno je bilo što se odjednom pojavio veliki broj vozila poput golfova 1 ili 2, koji se po važećem zakonu smatraju oldtajmerima, jer su stari više od 30 godina. Ovom inicijativom oni bi mogli postati jangtajmeri. U prijedlogu izmjena zakona stoji da bliže odredbe o postupku i načinu registracije oldtajmera pravilnikom propisuje ministar, u saradnji s organom nadležnim za unutrašnje poslove.

"Zbog zagađenja zraka u Sarajevu donesena je uredba prošle zime da golfovima i audijima koji imaju preko 30 godina bude obustavljeno davanje trajne registracije do usvajanja novog zakona o saobraćaju", rekao je Husić.

On je rekao da izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH još nisu konačno usvojene, te da bi bilo dobro unijeti njihove prijedloge.

"Predložili smo da se trajno mogu registrovati oni do 1970, podijeljeni kao muzejska, starovozna, eksponati i oldtajmeri, dok vozila iznad 1970. godišta na gore, odnosno jangtajmeri, moratiju biti registrovana kao i ostala vozila ili s popustima", rekao je Husić.

Zoran Pavlović,  vlasnik oldtajmera iz Banjaluke, kaže da za ovu inicijativu za oldtajmere nije čuo, mada ne vjeruje da će to proći. Prema njegovim riječima, u RS trajne registracije nema.

"U nekim kantonima u FBiH je bila moguća, ali su i oni u zadnje vrijeme prestali s trajnom registracijom", rekao je Pavlović.

On je rekao da je posjedovanje oldtajmera veoma skup sport, jer se takvo auto vozi 15 dana u toku godine, a registracija plaća tokom cijele godine, što po njegovom mišljenju nije u redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije