Novosti

Goodyear promovisao model pneumatika koji proizvodi električnu energiju

Goodyear promovisao model pneumatika koji proizvodi električnu energiju
Goodyear promovisao model pneumatika koji proizvodi električnu energiju

KRANJ - Najnoviji Goodyear konceptualni pneumatik, koji ima sposobnost da proizvodi električnu energiju, predstavljen je na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi.

Pneumatik koji svoju deformaciju i vibracije može da pretvori u električnu energiju koncipirali su inženjeri u "Goodyearovom" Centru za inovacije i jednostavno ga nazvali BH03, prema šifri koju je dobio u razvoju. S obzirom da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ova inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

"Na razvoj konceptualnog pneumatika koji proizvodi električnu energiju podstakla nas je zabrinutost za životnu sredinu i izvore energije. Svaka futuristička ideja najprije predstavlja društveni izazov, a mi namjeravamo da se uključimo jer radimo na tome da stvorimo bolju budućnost. Ubijeđeni smo da će u budućnosti ovaj pneumatik biti inspiracija i pronaći svoje mjesto u razvoju", kaže Žan-Pjer Žise, glavni direktor "Goodyearovog" Centra za inovacije u Luksemburgu, u kome je razvijen idejni model.

Ovaj konceptualni pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage, kao i druge elemente na armaturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije